субота, 11. децембар 2010.

The Young Gods - Everybody Knows (Two Gentlemen)



Once Again

Simpatisanje ženevskog sastava The Young Gods u ovoj knjizi (na ovom mestu) nepobitan je znak dobrog ukusa. Švajcarska trojka nazvana po ranom EP izdanju sastava Swans više od dve decenije opstaje prkoseći žanrovskim ograničenjima i stilskim konvencijama. Počevši kao post-industrial bend sastavljen od glasa, semplera i bubnja, Bogovi su uvek nalazili način da opravdaju mladost u svom imenu snimajući ploče sa izostavljenim rokom trajanja.
Praktično nema kutka savremene muzike u koji ova istinski umetnička (u najčistijem vidu umetnosti: shvaćene kao nezaključene, otvorene sugestije) formacija nije zašla - od obrada pesama Kurta Weilla preko sopstvenih pionirskih remiksa (još 1997. na ploči Heaven Deconstructed) do akustičarskih ploča. Kameleonska priroda grupe uvek je u sebe uključivala onu nepogrešivu temeljnost i zvučnu urednost koja odvaja vrhunsko od proseka na kreativnoj (a ne komercijalnoj) skali vrednosti.
Zato nije čudno da među svojim vernim fanovima imaju tako raznolike face od originalnih članova Sepulture preko Mikea Pattona pa do Davida Bowieja. Za novi, sedmi po redu studijski album udružili su se sa producentom (nekada bubnjarem već pomenutih Swans) Rollijem Mosimannom, od kojeg se, s obzirom na staž i reputaciju, očekivalo samo neočekivano.


No Land's Man

Od originalnih članova u grupi je ostao samo pevač Franz Treichler, na ovoj ploči i u ulozi ko-producenta. Kako se i moglo očekivati, zvučna slika je savršeno iznijansirana, nepretrpana ali bogata u detalju, skrojena tako da joj se slušalac prepusti u osobenoj, zreloj zvučnoj vožnji kojom putem eksperimentisanja se stiže do čistih, gotovo tradicionalnih formi. Treichlerov topli glas istinski je pečat raspoznavanja grupe, podjednako ubedljiv na svim zvučnim podlogama i zahvatima, a njih je ovde sasvim dovoljno.
Ako bi morao da se nađe zajednički imenilac svega onoga što se na ovoj ploči može čuti onda je to digitalni bluz, umetnički znak vitalnosti i života. Neobično je lepo čuti da Švajcarci ni pored toliko godina ne pokazuju znake kreativnog zamora, darujući još nekoliko superiornih tema u svoj ionako impresivni katalog. Da parafraziram recenzenta koji mi je otkrio ovu sjajnu grupu pre mnogo godina: "Zaista bi svi trebalo da se lože na The Young Gods".


Miles Away

3 коментара:

Анониман је рекао...

E, pa ovo je sasvim dojajno!
Vi cesto pisete o muzici, pa ja nazalost propustim vecinu, ali dobro je sto sam ovo ubo. :D

nasdvoje је рекао...

još od vremena kaseta, kad sve nije bilo ovako dostupno, došao sam do zaključka da sve što treba da čuješ nađe već nekako svoj put do tebe.

Анониман је рекао...

I moje dosadasnje iskustvo govori slicno. :)
Samo, pitanje je jelte koliko pre ili kasnije. :|

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.