четвртак, 2. јул 2009.

Anaal Nathrakh - In the Constellation of The Black Widow (Candlelight)


U godini u kojoj su se diskografski aktivirali kraljevi američkog grindcorea Brutal Truth i Agoraphobic Nosebleed, jedan drugi sastav je ipak odneo prevagu u omiljenoj kategoriji ekstremnog zvuka. Engleski duet Anaal Nathrakh je svojim novim, sedmim studijskim albumom, postavio letvicu bestijalnosti na, za druge takmace, do sada nezabeleženu visinu.

Grupa, čije ime znači "Zmijski dah" - preuzeto iz vokabulara čarobnjaka Merlina iz kultnog Bormanovog filma "Ekskalibur", postoji već deceniju i dolazi iz Birmingema. Ova činjenica je posebno važna jer naglašava uticaj jednog kultnog benda na zvuk grupe. Reč je o Napalm Death, čiji je basista Shane Embury svirao pre nekoliko godina na retkim živim nastupima grupe.
Učesnici u studijskom stvaralačkom procesu su Mick Kenney i V.I.T.R.I.O.L. aka Dave Hunt, poznat kao vokalni solista još jedne birmingemske death metal institucije - sastava Benediction, čiji je prvi pevač bio Mark "Barney" Greenway, već dugi niz godina poznat kao frontmen Napalm Death.
Kenney je zadužen za celokupan svirački i kompozitorski proces. Ritam mašina daje industrial komponentu zvuka Anaal Nathrakh, čija je najveća vrednost u tome da spaja grindcore i black metal nasleđe u jednu konzistentnu tačku. Naziv pesme Satanarchist se u tom smislu može tumačiti kao veoma indikativan. Kenney je svoju apokaliptičnu i otrovnu kreaciju na novoj ploči obogatio rifovskim oružjem iz arsenala sastava Iron Maiden i Pantera, te tako sve zvuči brutalnije nego što je ikada pre.
Ni Hunt ne zaostaje za kolegom iz benda po paleti prezentovanih, u njegovom slučaju, pevačkih tehnika. I na ovom albumu njegov glas se proteže od melodičnih simfo refrena, preko klasičnih, produkcijski doteranih growl/industrial štihova do vriskova i prasećih urlika. Šteta je što se sastav drži popularnog blek metal kanona pa ne štampa svoje apokaliptične stihove, ali članovi grupe prave jasan otklon od blek atara time što preferiraju opušten, svakodnevni autfit, a na licima nema corpse painta ni u tragovima.
Ono što se računa je muzika, a Anaal Nathrakh svojim furioznim, kažnjavajućim novim ostvarenjem na kome su najduže pauze za uzimanje daha one kratke sekvence između pesama, imaju potencijal da udruže sve podscene pod jednu zastavu. Na ploči zaista nema stajanja - nadljudski tempo ritam mašine garniran je brzometnim blek/grind rifovima, što je svojevrstan povratak korenima grupe u odnosu na prethodni studijski album, odlični Hell is Empty and All the Devils Are Here (2007).
Kao obavezna lektira gitarskih ekstremista, In the Constellation... je kao poručeno audio oruđe za pandurska isleđivanja. Nadamo se da plavcima neće dopasti šaka, inače će svi propevati.

9 коментара:

nasdvoje је рекао...

"praseće urlike" kandidujem za novi oficijelni naziv glasova iz pakla:)
a, što se isleđivanja tiče, Pansonik ipak ostaju neprikosnoveni;)

nasdvoje је рекао...

neee: "glasovi iz pakla" su zapravo growl vokali. "praseći urlik" ili skičanje je bukvalno to što jeste. znači ima razlike, pustiću ti.

pansonic dolaze na dis-patch ove jeseni, pa ću te voditi na isleđivanje :))))

nasdvoje је рекао...

:) važi
piše da ih zovu još i Cookie Monster vocals :)
http://www.youtube.com/watch?v=dhUFxaauNTE&feature=fvw
jako

nasdvoje је рекао...

ovo je jače
http://www.youtube.com/watch?v=tPvxQ5cSeZQ

nasdvoje је рекао...

hehe a jel si videla ovo http://www.wikihow.com/Do-Harsh-Death-Metal-Vocals

hahah najjače

citiram:
"Don't smoke, and if you insist on drinking, drink in moderation. Smoking may deepen your voice, but it will also reduce your breath support. Delivering death vocals requires a great deal of energy, and drugs of any sort will only emasculate your staying power."

:)

nasdvoje је рекао...

ovaj priručnik liči na uvežbavanje porođaja:)
al, sve dok je glasova iz pakla, ima nade za muzički proboj nas čija je muzička aura saterana u kućni pritvor...

nasdvoje је рекао...

ni u kući nije baš poželjna :)

Kentoje је рекао...

Izvinite vasdvoje sto smetam, ali svaka ti je na mestu! Ne pamtim kad me je jedan ekstreman album ovako zainteresovao. Pozdrav iz pokrajine psenicnog piva i belih virsli.

P.S. Gledali smo Torche i Kylesu pre neki dan. Torche malo podbacili, ali Kylesa je haos.

nasdvoje је рекао...

fala druže fala :)

p.s. video sam slike sa koncerta heheh tražim lyrics za static tensions, pa ako negde naletiš na njih baci link ;)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.