четвртак, 8. октобар 2009.

Do Make Say Think - Other Truths (Constellation)

U sagi o povampirenju na kanadskoj (još tačnije kvebečkoj) instrumentalnoj sceni u drugoj polovini prošle decenije ključno mesto zauzima etiketa Constellation. Svojim jasnim antikorporativnim nabojem i antipop izborom pri selekciji izvođača, ova kuća je došla u samu žižu interesovanja muzičkih avanturista zahvaljujući bendovima Godspeed You! Black Emperor (koju je, naoko paradoksalno, prvo ishajpovala tabloidna muzička štampa sa Ostrva), Silver Mt. Zion, Hrsta i Do Make Say Think. Koliko je u novom milenijumu narastao prestiž kuće dovoljno govori podatak da su neka od cenjenih imena indie muzike poput Carle Bozulich, Vica Chesnutta i grupe Tindersticks trenutno u njenoj izbirljivoj (i zahtevnoj) diskografskoj ponudi.
Sve ove godine, činilo se da je DMST pomalo u senci GY!BE, mada je jedan muzički mudrac kome sam zaboravio ime svojevremeno napravio umesno jukstapozicioniranje u okviru žanra uskliknuvši da je odnos između ova dva benda jednak onom grupa Slint i Rodan sa samih početaka ove muzičke priče početkom prethodne decenije. Čak i kada se GY!BE raspao negde 2003, pominjanje ovog imena je i u godinama koje su nastupile bilo dovoljno da glave zadršću kako bi se stavila tačka na sve potencijalne rasprave, pošto je u međuvremenu postalo etalon kvaliteta i muzičke ozbiljnosti u savremenoj muzici.
Vremena se menjaju, a DMST i dalje rade. Other Truths je njihov šesti album u karijeri i prilično jak dokaz da ovaj sastav pripada hipotetičkoj all star ekipi svetske instrumentalne ponude. Toliko, da čak i strahopoštovani kvalitet GY!BE vremenom počinje da bledi u korist njihovih kolega sa etikete.
Prethodni album "You, You're History in Rust" bila je zanimljiva stilska vežba "starinske", gotovo paučinaste atmosfere koji je grupi otvorio kapije mnogo šireg auditorijuma. S druge strane, muzička kritika nije bila previše oduševljena prezentovanim, s obzirom na visoke standarde koje je grupa ranije ustanovila u svom izrazu (recimo drugi LP Goodbye Enemy Airship The Landlord is Dead iz 2000.).
Nova ploča je svojevrstan zaokret ka samim korenima sastava. Neverovatno umešan svirački spoj raznovrsnih muzičkih uticaja prostire se na četiri pesme naslovljenih po rečima iz imena grupe. Teme su, u najboljoj tradiciji kvebečkih muzičkih gerilaca, dugačke i uglavnom prelaze deset minuta trajanja, prelivajući se jedna u drugu što daje utisak zaokruženosti čitavog izdanja. Preslušavanje nije nikakav problem, pošto DMST zrelo i suvereno špartaju po različitim žanrovskim teritorijama (anđeoski, svadbarski, atmosferični "post-rok", džez, psihedelija) koje prisvajaju kako bi ih majstorski podveli pod svoj široki zvučni orijentir u slavu drug(ačij)ih istina.
Odlična ploča.
Other Truths album sampler

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.