субота, 6. март 2010.

Clipd Beaks - To Realize (Lovepump United)

Miris turske kafe mnogi asocijativno vezuju za jutro. Njima dan počinje dobro poznatim ritualom - bunovni se nekako dogegaju do kujne, napipaju limenu džezvu, natoče u nju vodu i stave je na plotnu. Dok su se umili, voda već vri. Slede skidanje džezve sa šporeta, dodavanje robusnih kašičica crnog mlevenog zrna u istu, i najzad, kratkotrajno vraćanje na šporet radi slavodobitnog finiša koji se iskazuje u vidu lavlje pene. Sledujući srkovi otrežnjenja nisu potpuni bez dimova proverene krdže.
Oklendski sastav Clipd Beaks na svom drugom dugosvirajućem albumu umešno serviraju napitak gorčine, ali tako da proces spravljanja nikad ne doseže do ishoda, već notna vodica uporno ostaje u stanju neprekidnog ključanja. To Realize je vrhunski manifest tribalnog buđenja koji postiže svoj cilj bez praskova.

Narkotični vokal centar je ravnoteže ove do vrha pune šoljice, koja svakog časa preti da prolije svoju vrelinu. Asocijativne razbrajalice u kojima oblaci postaju pečurke daju ton zvučnoj havariji koja ih prati. Veoma izražena naklonost ka eksperimentu u svrhu postizanja mračne, klaustrofobične ali ne i neizdrživo teskobne atmosfere nadovezuju se na retko visokom nivou na vrhunski opus kultnih post-punk iščašenjaka This Heat koji su, pogotovo na svom drugom albumu (Deceit, 1981) , ubedljivo pokazali da raštimovanost u sebi krije savršeni harmonični poredak, a da punk može biti mnogo više od flaše u rukama i čirokane na glavi.
Mlađi naraštaji će prepoznati izvesnu sličnost sa radovima grupe Liars, koju sam pokušao da slušam jednom prilikom i završio okupan u znoju. Od onoga što mi je ostalo u sećanju - Liars vode borbu sa unturašnjim demonima u svojevrsnoj muzičkoj groznici; Clipd Beaks su, nasuprot njima, lek za smirenje koji održava svest u vitalnoj kondiciji.
Po ispijanju, i u ovoj šolji preostaje soca. Talog ima moć da iziritira želudac, a ponekad crna tekućina i ne legne baš najbolje u stomaku. To Realize nije ploča za sve prilike, ali poseduje snagu da od određenih trenutaka napravi istinski spektakl.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.