понедељак, 22. март 2010.

These Monsters - Call Me Dragon (Brew/Function)

Poslednjih nekoliko nedelja sa zadovoljstvom slušam debi album grupe iz Lidsa čije je ime These Monsters. Ova pretežno instrumentalna četvorka na svom prvencu na dosta ubedljiv način sažima sve ono što volim da čujem kod bendova takve provinijencije.
Već od uvodne, zapaljive bas linije u naslovnoj numeri sa ovog albuma, jasno je da su Englezi u svoju urođenu eksperimentalnost uspeli da zakamufliraju i pervertiranu hitičnost. Bez pretencioznosti, uveliko svojstvene za žanr, oni u četrdesetak minuta svirke, sa lakoćom dodiruju obode raznoraznih sazvučja tvoreći svež i intrigantan sopstveni izraz.
Jasno je da je gitarista i pevač Sam Pryor učio da svira svoj instrument provodeći besane noći uz prog, hard rock i heavy metal klasike. No, opaljenost i abrazivnost starovremskih rifova ovde je apdejtovana i upeglana savremenom math rock produkcijom, te tako čitave kompozicije otkucavaju preciznošću švajcarskog sata, iako im sama preciznost svirke nije prvobitna namena. Teme sa ovog albuma pričaju katarzične priče koje bi se lako mogle zamisliti u ruhu dragocenog materijala za ozvučavanje kakvog dobrog, po nepisanom pravilu noir nastrojenog evropskog filma.
I dok su gitara i ritmička sekcija diskretno ali dovoljno uočljivo okrenute ka avangardnijim tokovima aktualnog rok trenutka, ono što izdvaja These Monsters od gomile sličnih bendova je odvažna upotreba saksofona, čija melodioznost obogaćuje iščašeno-smirujuću zvučnu smesu iz Lidsa, približavajući izraz grupe notiranim iskustvima sastava Red Snapper i Shining. Pošto je početak godine protekao u razočaranju koje je izazvao poslednji studijski album potonje pomenutih, Call Me Dragon se može posmatrati i kao dobrodošla uteha za neintrigantna lutanja sumanutih Norvežana.
Malo je albuma koji imaju svoje izvorište u sviračkoj komplikovanosti, a do cilja stižu ovenčani oreolom jednostavnog. Nešto slično posmatranju ritmičke gimnastičarke u vežbi - iako je vraški teško, sve izgleda lagano za izvođenje, što samo doprinosi zaključku da se These Monsters nisu nenagruvani zaletali pre nego što su sa diskografskom misijom otvorili vrata studija u velškoj nedođiji.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.