субота, 20. јун 2009.

Oranssi Pazuzu - Muukalainen Puhuu (Violent Journey)


Ne znam da li je do hiljadu jezera, blizine Rusije, kupanja u alkoholu, skijaškim skokovima ili nečemu petom, no Finska se na muzičkoj mapi odavno potvrdila kao mesta sa koga nam u pojačanoj meri stižu ne baš uobičajena ostvarenja. Daleko je od tajne poštovanje koje se na ovom mestu neguje prema očevima speed krauta - grupi Circle, a Oranssi Pazuzu je najnovija severna senzacija koja dalje razrađuje postavke koje su njihovi zemljaci ustanovili.

Drugim rečima, bend čije ime u prevodu na srpski znači „Narandžasti demon vetra“ (naziv albuma je „Tuđin govori“) je u svom debitantskom špilu tako promešao žanrovske karte da niko osim njega ovakve adute nema u rukama. Najbliža referenca su, prema nekima, recentni diskografski trijumfi sastava Nachtmystium, a mi dodajemo i francuske blek krautere Aluk Todolo.

Muukalainen Puhuu je retka životinjka koja na sebi ima i dosad neviđene zvučne šare kao što je mix duba i black metala - briljantno izveden iz utrobe kreacije u centralnoj temi Dub Kuolleen Porton Muistoll (Dub u spomen mrtve kurve (vavilonske)). U njoj je sadržana najžešća doza iščašene spiritualnosti koja svojevrsnom hipnotičnošću krasi čitav album. Naravno, ovo izdanje je od onih koje nikako nećete pustiti za deset godina mature, ali isporučuje neviđenu zabavu slušaocu u situacijama jedan na jedan.

Temama sa ove ploče dominira đavolski glas pevača i gitariste Jun-Hisa koji je prvu polovinu ove decenije proveo na čelu sastava Kuolleet Intiaanit. Priča se da je Oranssi Pazuzu blek metal verzija tog benda. No, prema ovoj ploči teško da bi postojala veća nepravda od svrstavanja u žanrovske granice. Naprotiv, sva je prilika da je ovde reč o nečemu istinski novom – finski MySpace proglasio je Oranssi Pazuzu za bend nedelje, a avangardni underground planete sve glasnije bruji s imenom benda na usnama.

Čini mi se da je nemoguće verbalnim putem izraziti dovoljnu ubedljivu preporuku za preslušavanje ovog albuma, pod uslovom da nesputani regulama plovite audio-vodama trenutka. Ako ste od takve fele, ovaj album će već doći do vas na ovaj ili onaj način kako bi vas zajedno sa astronautom sa naslovnice odveo u svemir.



Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.