четвртак, 13. август 2009.

Paul White - The Strange Dreams of Paul White (One-Handed)




Teško da se Britanci mogu pohvaliti kurentnošću u hip hop igri. No, sve, pa i ova konstatacija se menja sa protokom vremena - pogledajte samo Francuze u metalu, dugo su bili "tu negde, a u stvari nigde", a sada se može reći da caruju.
Čamac za spasavanje Ostrvljana u surovom svetu bitova stiže u obliku dugosvirajućeg debija Paula Whitea, Londonca koji voli da se na sebi svojstven način igra sa bitovima. Nema u ovom prikazu mesta konstatacijama "ovo je genijalno", "morate čuti ovo" itd. ali kada neko na svom ostvarenju nađe mesta za Captaina Beefhearta,Chrisa Isaaka i mitske scene iz filma "Warriors", onda znači da je kadar da upali lampice koje ne gore baš svaki dan.
White je u najboljoj crate-digging tradiciji zbudžio čak 21 brzometnu kompoziciju. U njegovim snovima, nepresušnoj inspiraciji je u najvećem broju slučajeva dato tek nešto više od minuta da se razmahne pre nego što bude ekspresno zamenjena novim baražom pedatno demonstriranih ideja. Tako tema Alien Nature, koja se svojim skoro-tri-minuta trajanjem opasno približava formatu pop singla, postaje kompozicija epskih razmera u Whiteovom sistemu, pesma u kojoj se sažimaju naizgled nespojivi elementi, bezbolno upareni sa velikom dozom humora i ležernosti.
Slično se može konstatovati i za ostatak materijala koji se pre sluša kao jedna velika kompozicija u kojoj se može čuti široka lepeza zvučnih uticaja. U svakoj od njih, White je dovoljno fokusiran da bez napora impresionira slušaoca, odvodeći ga bez napora u svoj mikro-kosmos.
Ako vam se sviđa ono što rade Prefuse 73, Madlib ili Flying Lotus, sviđalo vam se ono što je na početku karijere radio DJ Shadow, a nije vam strana ni poseta sazvučjima kojima caruju Boards of Canada, nema sumnje da ćete se zabaviti i uz ovu ploču. U najboljoj tradiciji ambasadora hip hopa, i Paul White uzima ovaj žanr kao polaznu tačku na svom putešestviju ka beskraju.
<a href="http://paulwhite.bandcamp.com/album/the-strange-dreams-of-paul-white">Cheese Special & A Draw by Paul White</a>

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.