среда, 28. април 2010.

Ifwhen - Null Set EP (Clairecords)



Wake Like Bishops by ifwhen

Radoznale glave kojima nikad nije dosta slušalačkih čuda i iznenađenja svakako bi trebalo da obrate pažnju na njujorški sastav Ifwhen. Nastala na pepelu sastava All Natural Lemon & Lime Flavors (ime koje bi trebalo nešto da znači ljubiteljima shoegaze zvuka), ova grupa je aktivna već nekoliko godina unazad, a 3. maja se vraća na diskografske police posle dvogodišnje pauze.
U pitanju je trio predvođen osnivačem, pevačem i gitaristom Mercom, koji ne krije dobre odnose sa Oktopusom, producentskom polovinom jednog od najuticajnijih bendova dekade - sastavom Dälek, čija saradnja seže još od vremena All Natural Lemon & Lime Flavors. Uostalom, poslednji studijski napor Ifwhen pre ovog bio je upravo split sa gnevnim, soničnim hiphoperima. Zato nije preterano iznenađenje ono što zatičemo na novom izdanju u vidu četiri nove kompozicije.
Iako je naizgled teško donositi zaključke na osnovu samo 16 (i sitniš preko) minuta muzike, nesumnjivo je da je Ifwhen jedan od većih izazova sa kojima se ove godine suočio ovaj par ušiju. U klasičnom šugejzerskom maniru lelujava, a opet čvršće strukturisana forma kompozicije u odnosu na pionire žanra, zahvaljujući upotrebi ritam mašine i mnogobrojnih semplova, Ifwhen su iznedrili kratko diskografsko parče koje je po preovlađajućem broju merodavnih parametara unikatno u recentnoj muzičkoj ponudi.
Kao My Bloody Valentine koji trpi žestok napad migrene, te ima đavolski problem sa orijentacijom u prostoru, Null Set EP je, kao prilično kakofonična (ne u abrazivnom smislu te reči) i tupo izlivena zvučna slika (recimo u obliku magličastih mash-up obrisa), posve iščašena vožnja po podsvesti, u kojoj ne važe uobičajeni zakoni psihofizike. Ifwhen odbacuju zdravorazumski kauzalitet, nudeći konfuziju kao vrhovni princip življenja (dakako u čistijoj formi u odnosu na blaženopočivši The Angelic Process), što, avaj, uopšte nije daleko od istine.
Oktopus je ovog puta radio miks, dok je produkciju potpisao sam Merc. Grupa ovim malecnim izdanjem najverovatnije neće brojčano proširiti svoju fan bazu. Nakon svega što se moglo čuti, ambicije tog tipa sigurno nisu u prvom planu, ali će Null Set EP učvrstiti položaj benda u oazama poštovalaca raštrkanih od SAD do Japana.
Linked by ifwhen

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.