петак, 5. фебруар 2010.

Veljuskoni


Višemesečna, višegodišnja i višedecenijska sveobuhvatna, totalna, temeljna i detaljna kampanja protiv nasilja nije donela zadovoljavajuće rezultate, snuždeno je izjavio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pre podnošenja neopozive ostavke, okarakterisavši taj čin kao "duboko moralan" i "jedino ispravan". Razlog za ministrovo ustuknuće nije tajna: u poslednjem šaketanju u najnovijem talasu nasilja, šampion srpske demokratije Velimir Velja Ilić , heroj 5. oktobra i nosilac ordena Svetog bagera, popio je masnu poklapaču po glavi nasred centra grada, od nasilnog, mentalno retardiranog napadača D. S. koji je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru.
Na ovu vest, ujedinjeni srpski pacifisti svih duginih boja rukama su pokrili lica u neverici dok su nekima bogami zabridele i brade na saznanje o najnovijoj neprijatnosti. Kiša suza preplavila je zemlju uzrokujući poledicu pa ionako prohladnom vremenu te dispečeri auto-moto saveza vozačima savetuju da na put ne kreću bez zimske opreme, pošto je ovakav sled februarskih događaja očekivano iznenadio pripadnike službe za saniranje stanja na putevima. Da ionako nezavidna situacija bude još gora, u narod se uselio strah, pa majke ne puštaju decu van kuće. Deca, konačno, razumeju novonastalu situaciju i vreme prekrajaju gledajući filmove iz serijala Terminator, Robocop i Mad Max ili uz video-igre poput GTA ili Duke Nukem .
U žestoko intoniranom saopštenju, Sonja Biserko je osim žaljenja zbog ovog vandalskog čina rekla da očekuje maksimalnu kaznu za vinovnika ovog nepočinstva. "Usađena genocidnost srpskog naroda pokazala se i u ovom slučaju" ocenila je uzrujana Biserko dodavši da nas "događaji poput ovog dodatno usporavaju na putu ka evroatlantskim integracijama. Tamo , kao što je poznato, nasilja nema a i kad ga ima onda se ili zataška ili se izveze. To je i naša sudbina."
Sličan ton provejava i iz izjave Nataše Kandić date "Glasu Amerike". "Očekujem brzu i efikasnu reakciju nadležnih organa" kratko je reagovala čelna žena Fonda za humanitarno pravo. Biljana Kovačević-Vučo kratko je prokomentarisala da napad na Ilića predstavlja još jedan prilog "dugoj istoriji beščašća na ovim prostorima, metastazu hronične bolesti čiji je jedini lek NATO." Vapaju za pravdom pridružile su se i Žene u crnom koje su odlučile da lik Velje Ilića kao žrtve nasilja od sada krasi njihov nenasilni amblem. Za tu priliku, slika srpskog političara je maksimalno zatamnjena u fotošopu.
Vandalski čin u centru grada naveo je i mnoge druge istaknute činioce društvenog života na neophodan aktivizam. Sutra za 12 časova je na Platou zakazan protestni skup "Ne dozvoljavamo!" na kome će govoriti Ljubiša Rajić, Borka Pavićević, David Albahari, Miloš Vasić, Teofil Pančić, Ljubomir Živkov, Boris Dežulović, Pera Luković te predstavnici grupa građana okupljenih oko radio emisije "Peščanik" i podlistka "Beton". Dolazak iz Nemačke najavio je i pisac Bora Ćosić. Planirana je i protestna šetnja "Večno protiv nasilja", tokom koje će povorka u kojoj se očekuju SVI (ali bukvalno SVI) građani ove zemlje proći pored Skupštine, i zatim se spustiti do Bajlonijeve pijace da bi se naposletku vratila na Plato. Tamo od 15 časova počinje besplatni koncert pod pokroviteljstvom Telenora i US Aida u čast nenasilja, na kome će, između ostalih, nastupiti Đorđe Balašević, Klopka za pionira, Štutgart onlajn i Repetitor. Kako saznajemo, Štutgart Onlajn je pripremio i novu pesmu pod nazivom "Dan kad je prebijen Velja Ilić", koju će sutra premijerno izvesti.
U pacifističkoj akciji pošumljavanja grada, Koalicija mladih protiv nasilja odlučila je da u novobeogradskom Parku prijateljstva zasadi stablo koje će poneti ime žrtve današnjeg brutalnog čina. Inicijativa mladih za ljudska prava je najavila organizaciju serije okruglih stolova u regionu sa nenasilnom tematikom. Nenasilne performanse na nekadašnjim stadionima Crvene Zvezde i Partizana, koji su nakon ukidanja sporta u akciji "Preventiva nasilja" pretvoreni u amfiteatre, najavljuju i Queeria i Labris, dok će u nekadašnjoj hali Pionir (sada "Demokrata") nastupiti hor vračarskih dečaka, Marčelo i Aleksandra Kovač. Iz Surdulice stiže vest o pokretanju inicijative da centralna ulica ovog južnosrpskog gradića ponese ime najnovije žrtve nasilja. Biljana Cincarević se odvažila na stvaranje tematske serije slika čiji će lajtmotiv biti Ilić posmatran iz prizme ideje nenasilja. Izložba će biti održana u Muzeju savremene umetnosti.
Srđan Dragojević je već otkupio prava na snimanje filma prema motivima nemilog događaja u Knez Mihajlovoj, pod radnim naslovom "Velja Forever", a za ulogu nesrećnog političara za sada najveće šanse imaju Laza Ristovski i Branislav Lečić. U saradnji sa Telekomom raspisan je konkurs za snimanje trejlera na ovu temu. Ugovor o saradnji sa režiserom potpisao je direktor Branko Radujko, a scenario je poveren našoj proslavljenoj dramaturškinji i poetesi Mileni Marković. Skrštenih ruku nije sedeo ni Kokan Mladenović koji je odlučio da adaptaciju "Kose" u hodu promeni u skladu sa novonastalim okolnostima. To nije sve: cena karte za ovaj mjuzikl spuštena je sa 20 hiljada na 19.999.
Nije izostala ni reakcija medija na današnji incident. Naš najtiražniji dnevnik "Blic" objavio je specijalno izdanje povodom brutalnog događaja. Naša najbolja televizija B92 iz časa u čas prati stanje životno ugroženog. Prema poslednjim informacijama, Ilićevo zdravstveno stanje je stabilno iako praćeno traumama nakon pretprljenog duševnog bola, što uz komplikacije izazvane blažim oblikom ciroze jetre pogoršava sveukupan utisak. Ispred kliničkog centra spontano se okupilo nekoliko hiljada građana koji se mole za Ilićev život.
-Ovo je nečuveno, pa šta još treba da se desi pa da nasilje jednom zasvagda postane prošlost, zapitala se vidno uzrujana Evica Nikačević (26), domaćica iz Beograda. U ništa boljem raspoloženju nije bio ni Kostadin Mitrović (37), šofer iz Omoljice. "Velimir Ilić je za mene sinonim za krhku srpsku demokratiju. Njegova uloga u bager revoluciji, kada je predvodio 50 hiljada ludih Čačana se ne zaboravlja tek tako i ne može biti precenjena. Ilić, koji je prvi javno progovorio o kraduckanju kao načinu života i zbog toga snosio nemale posledice, nam je potreban živ kako bismo završili započeto", veli on u jednom dahu.
Pod oznakom "hitno", sve vodeće svetske agencije izveštavaju o nasilnom udaranju Velimira Ilića u strogom centru Beograda. Vodeći čovek Ujedinjenih Nacija Ban Ki-Mun predložio je usvajanje rezolucije "Velja" kojom će se na jasan način preneti poruka mira i nenasilja. "Ovako nešto nam je potrebno, razgovarao sam i sa partnerima iz SAD i EU, i njima se ideja posebno svidela" otkriva Mun. U briselskim i vašingtonskim kuloarima, Munova inicijativa je naišla na pozitivan prijem, tako da je sva prilika da će ova rezolucija biti usvojena i u Kongresu, Savetu Evrope, te parlamentima 27 država članica, navode neimenovani izvori.
Italijanski mediji povlače paralelu između brutalnog beogradskog događaja i nedavnog obilnog krvavljenja tamošnjeg premijera Berluskonija. "Mamma mia" je naslov koji krasi današnje izdanje lista "Korijere dela sera". Svoju zabrinutost izrazili su i evropski čelnici poput Karla Bilta i Olija Rena, dok je Jelko Kacin urgirao da se ubrza pristup Srbije u EU. "Ovakvi događaji utiču na sve nas i moraju se preduprediti. Mehanizmi postoje, para ima. Saosećam sa Ilićevom porodicom", otvorio je dušu novinarima slovenački političar.
Mučko udaranje Velimira Ilića u Knezu tako je postala tema broj jedan u svetu, od čijeg rešavanja zavise brojna goruća pitanja globalnog trenutka, i poslednja u nizu neprijatnih šara novije srpske istorije. Raskomadana, sankcijama izmučena, moralno i materijalno devastirana zemlja u srcu Balkana i dalje vuče za sobom podele koje datiraju iz prethodnog veka, a njih u stopu prati moda i model ponašanja iz tog vremena. Žrtva Velimira Ilića prilika je da se ozbiljno prione na reformisanje društvenog ambijenta koji će rezultirati sveopštim progresom, mirom i ljubavlju među građanima koji se mole da u 19. 30 nevezano za mesto u kome su se u tom trenutku našli, zagrle sebi najbliža ljudska bića. Umetnički direktor ovog performansa, za koji su izdvojena sredstva iz gradskog i republičkog budžeta za kulturu, Gorčin Stojanović deli entuzijazam scenaristkinje Biljane Srbljanović, tvrdeći da je ova "na uspeh osuđena" manifestacija "nešto do sad neviđeno u svetskim okvirima, i da manifestacija ovog tipa, nasuprot nasilnoj svakodnevici treba da bude što više."

12 коментара:

etotako је рекао...

Nista bez Ljubiše Rajića! Počeće još malo da ga konsultuju kad idu da pišaju!

Htela sam čak post da posvetim tom fenomenu zvanom njegovo ime i prezime, al nekako uvek prevagnu fine i važnije stvari :)

Brend čoveče. Brend!

Milja Lukić је рекао...

"Prema poslednjim informacijama, Ilićevo zdravstveno stanje je stabilno iako praćeno traumama nakon pretprljenog duševnog bola, što uz komplikacije izazvane blažim oblikom ciroze jetre pogoršava sveukupan utisak. Ispred kliničkog centra spontano se okupilo nekoliko hiljada građana koji se mole za Ilićev život."
Napeto...
Podilazi me jeza.

kerovođa је рекао...

"Smejali ste se, mnogi od vas, kad sam rekao da nosim oružje. Evo sad nisam poneo pištolj, zar je greh ovakvog huligana lišiti života, je li greh to, kad on mene rešava mog života? On me udara javno pred policijom na dva metra i to mučki prilazi od pozadi i udara me u rez, gde sam operisan", rekao je Ilić.

ja se nisam smejao kad je rekao da nosi oružje. ali, gde baš sad, majku mu da zaboravi utoku?!

nasdvoje је рекао...

@kerovođa
nisam ni ispratio tu oružanu izjavu (ovu koju ti navodiš jesam i mučna je), ali ni meni juče nije bilo do smeha pa sam rešio da to bar malo ispravim ;)

@milja
hahah

@etotako
da u ovoj zemlji postoji istinska kritička inteligencija, neko bi se do sad već pobunio na konstantno forsiranje tog čoveka u svim živim medijima i to za stvari o kojima (očigledno) blage veze nema. te srbija je teokratska država, te bože pravde nije moja himna, te srbija vrvi od desničarskih organizacija, a onda saznamo od ljušića (o kome u ovom tv kontekstu takođe nemam visoko mišljenje, kao istoričar je dobar) da je njemu kad su se kamere isključile rekao da u norveškoj ima bar 20 organizacija tog tipa...

ide mi na ganglije to civilizacijsko licemerje kojim sam okružen i ne želim da budem njegov deo, ono koje kroz usta biljane kovačević-vučo izgovara "i gandi bi podržao ulazak u nato". zato pre nego što upremo prst na laku metu poput ilića, možda nije loša ideja da se pogledamo u ogledalo. i tamo čeka po jedan velja.

nasdvoje је рекао...

meni je dodatno bilo smešno što je Velja Ilić u toj izjavi posle napada rekao kako ga je ovaj napao mučki s leđa, iako se na snimku vidi da ga ja napao spreda. tako da se na tome (plus ovo s oružjem) vidi pravi žanr događaja koji si pogodio ovom satirom. ali cela stvar je još komičnija kad se vidi kako su se svi dojučerašnji branioci nenasilja podigli skoro pa u huliganskom i navijačkom žaru da bodre napadača, čak su od huliganskih grupa preuzeli rečnik i modus ("pravda za Dejana") što dodatno govori o farsi i haosu koji nažalost nije revolucionarnog karaktera

dušan је рекао...

hm, kad udare u glavu coveka koji je kao politikant toliko loseg uradio za ovu zemlju, ko je osion, nasilnik i veci kriminalac od vecine nasih politicara, nekako je prirodno da ne apelujes na okolinu kako je to nedopustivo.

naravno, nije mi drago sto je neko udario starijeg coveka koji ima problema sa zdravljem, a i psihom.

pak, onaj lik je MOZDA i imao neki svoj opravdan razlog sto je to uradio. ili opravdan emotivni naboj, u stvari.

pitanje koje si postavio ovim tekstom moze da bude dobro nekad.
ali, mnogo ljudi si stavio u isti kos licemerja bez realnog razloga.

onaj lik je mozda imao just cause sto je lupio velju po vugli.
ali mislim da postoji razlika izmedju toga i onoga kad nekog udare samo zato sto je gej (a to nije just cause, kapiram da se slazes), ili kad hoce javno da lincuju stotine gejeva koji zele da protestuju jer ne zele vise da zive u strahu.

nasdvoje је рекао...

prvo me zanima, šta je velja ilić loše uradio za ovu zemlju? on je mnogo toga lošeg uradio za sebe, ali svoju zemlju nije ne znam kako oštetio da ja znam. eto, kako se lako brkaju slike i činjenice. koliko mi je poznato, čačak je imao najveći platni promet u zemlji dok je on bio gradonačelnik... to politikanti ipak nisu u stanju da urade. čak iako jeste politikant, trpi poređenje sa bilo kojim političarom s domaće scene.

dakle, sad shvatam, okej je po tebi da koristiš nasilje ako imaš razlog za to. znači, nije bitno ko bije već koga biju i zašto. aha. okej. samo sam čekao da uleti opravdavanje koga vidim po netu na svakoj strani. znači za velju ne važi ono što važi za sve ostale. principi koji su sa razlogom korišćeni za kritiku njegovih postupaka, sada ne važe kada je on žrtva? ako ne važe za njega, za koga još ne važe? meni se čini da sam i sam na tom spisku, pošto sigurno nisam od onih moralnih gromada koje su ispravne. i naravno da postoji razlika između gejeva i velje, gejevi su osećajni ljudi sa puno kvaliteta a velja je jedna ortodoksna seljačina. dobro, preterujem s ironijom pa ću ovde stati.

a svako ko se prepoznao u licemernom košu, najverovatnije se prepoznao sa razlogom.

kerovođa је рекао...

uh...šta je velja ilić uradio loše za svoju zemlju? mnogo toga:
1. promovisao je vulgarnost i nasilje kao vid normalne komunikacije
2. promovisao je korupciju kao uobičajeni vid "srpskog" poslovanja
3. postavio je žešće lopove na razne funkcije (sigurno se sećaš šaranovića?)
4. sa koštunicom je zaluđivao ovaj narod potpuno pogrešnom kosovskom politikom i to najviše na štetu onih kojima je konkretna, realna i ljudska pomoć najpotrebnija - srbima sa kosova (mislim da mu ovo ide na kičmu kao najveći političko/istorijsko/moralni teret)
5. učestvovao u veoma muljavim radnjama vezanim za izgradnju puteva, naplate istih, prodaju naftne industrije i gasnih aranžmana
6. a to za čačak je priča za šminku - kralj čačka veoma agresivno rastura svoje sugrađane koji mu nisu po volji.

...da li je dovoljno loše urađenih stvari za svoju zemlju?

slažem se sa tobom po pitanju poštovanja principa , ali se slažem i sa dušanovim komentarom:
"mnogo ljudi si stavio u isti koš licemerja bez realnog razloga."

nasdvoje је рекао...

ajmo redom

1. kao što rekoh, time je u preovlađujućoj meri naštetio sebi.

2. dakle, ispada da korupcija pre velje nije postojala?

3. u pitanju je šarančić. sećam se i jocića. ko je krao nek' odgovara, ali čini mi se da lopovi ne mogu da sude sami sebi. u suprotnom bi janjušević, kolesar i njima slični tridesetogodišnji milijarderi na pravoj strani bili na duplim doživotnim robijama. mene niko ne može da ubedi da je npr. đelić manji lopov
od ilića, što se lako da proveriti, čovek je sa dinkićem privatizovao banke a onda se našao na čelnom mestu jedne od njih. je l to opšti interes, i ako nije, ko je ovde lud onda? ah da, on je sposoban i školovao se u francuskoj, znači nema šanse da je lopina. ispada da šarančić samo zato što je brđanska njuška ni u kom slučaju ne trpi negativna poređenja sa ekspertom radujkom, kome je jedina preporuka u siviju to što je bio predsednikov savetnik, inače je seljačina ništa manja od pomenutog šarančića. bolje da ne upadam dalje u vatru... gasim se, a mogao bih ovako da sutra. jadna je zemlja u kojoj je šutanovac lice budućnosti.

4. u ovoj tački se potpuno ne slažemo. šta je po tebi "ispravna kosovska politika"?

5. dakle, ipak je ostavio nešto iza sebe, a nis i gasni aranžmani (sada vidimo) su poslednje direktne strane investicije u ovu zemlju, dok konačno ne krene posao veka sa fiatom (koliko čekamo, dve godine?). napravio je puteve u krajevima za koje je sve ostale reformatore bolelo ćoše, verovatno je i to greh, da ljudi imaju put.

6. ne može biti šminka ako je činjenica, koju ne znam kako dovodiš u vezu sa obračunima sa političkim neistomišljenicima, nešto što svakako ne odobravam ali nije zgoreg napomenuti da je upravo taj i takav ilić bio svojevremeno žrtva političkog progona. pa prvi je taj velja za vreme nato agresije stao na žulj slobi i krio se po pećinama.

dakle, razumem šta mi pričaš, ali mislim da grešiš jer iako velimir ilić ni u kom slučaju nije nevinašce i čovek za primer (osim svega već pominjanog, ne znam šta mu je trebalo ono sa diplomom, bilo je tu još dosta blamova, čovek je sam sebi najveći neprijatelj definitivno), ali je njegova impulsivna priroda iskorišćena da bude pretvoren u najvećeg srpskog zlotvora. ko je u tome učestvovao? pa najveći srpski zlotvori, oni koji su i nato uspeli da ušiju po stepenu nesreće koju su uspeli da proizvedu. i danas sede u vlasti ili su joj opasno blizu, i kad im se prigovori da nešto ne valja oni samo pokažu prstom na velju, pomenu devedesete i puj pike ne važi. diže mi se više kosa na glavi od toga.

poštujem to što misliš (kao i ono što misli dušan) da sam bez realnog razloga prozvao mnoge, ali čim sam ih prozvao (veliku većinu njih, ostali su upali da obogate dekor) smatram da su to zaslužili, kao saučesnici u sprovođenju duplih standarda koje smo prinuđeni da poštujemo, svojevrsnoj lobotomizaciji društva u kome se pravo na lični stav percipira kao civilizacijski prekršaj. pa druže moj, ako je to cena civilizacije, ostaću varvar i đavolji advokat. papagajština koja vlada (a nije ni prestajala) me gorko podseća na onu priču od 17. marta 2004. kad su izgorele silne srpske kuće i crkve na kosovu, a kosovski zvaničnici čekali osudu takvog ponašanja iz brisela i vašingtona pe se tek onda priključili u tome. dok dirigent ne da znak, solisti miruju.

kerovođa је рекао...

ovo je za diskusiju uživo, ali ajde:

1.mislim da promovisanje navedenih sistema vrednosti nije samo štetno za njega lično, već je štetno i za nas sve ostale jer utiče na formiranje javnog mnenja iz pozicije nekog ko bi trebalo da formira opšte standarde.

2. nije on izmislio korupciju, ali ju je podržavao - što je, takođe,katastrofa za problem koji muči ovu zemlju već decenijama.

3.da, šarančić - lapsus. kakve veze sad imaju đelić ili već ne znam ko drugi? pričamo o velji i njegovim postupcima - između ostalog on je indirektno odgovoran za razne muljavine jer je on - lično - postavljao taj kadar (čini mi se da - kad već pričamo o principima - da je i to princip odgovornosti. krali su ljudi za koje je on garantovao.)
hoću da ti kažem - aršin važi za sve (i za njega i za dinkića i za sve druge)

4. ovo je mnogo opširna priča, ali u suštini - ljudi, a ne granice.

5. i ćume je sa svojom firmom gradio puteve. šta sad? zato što je izgradio deo puteva to ga opravdava za bezobrazno ugrađivanje u poslove? jel mi to imamo ponovo problem sa principima?

6. priča sa čačkom ti je slična kao i priča sa komunistima posle rata (ako si bio sa njima ok - ako si bio protiv ostao si bez svoje imovine,a često i bez života). za vreme komunizma se isto popravio platni promet, zar ne? ali isto tako su i mnogi ljudi ostali bez svega.

ja ne mislim da je on najveći srpski zlotvor. ja mislim da je on pravi produkt ove izopačene moralne/kulturne sredine u kojoj živimo već godinama - koja je takva najviše zahvaljujući političarima. on je jedan obični bahati i neobrazovani čovek koji je sticajem okolnosti stigao do visokih državnih pozicija. kao i mnogi drugi.

što se tiče ostalih, o njima kad se bude pisalo o njima.

razumem tvoj stav i slažem se da su dupli standardi i licemerstvo u velikoj meri prisutni u našoj sredini, ali mi je - iskreno - zasmetala neizbalansirana lista imena koju si naveo u tekstu. naravno, tvoje je pravo da imaš takvo mišljenje o svim tim ljudima, a moje je da se ne složim.

nasdvoje је рекао...

apropo liste, najkraće rečeno, iskoristio sam sve blagodeti umetničke slobode.

veoma sam zadovoljan nivoom komunikacije koji je uspostavljen ovom prilikom. bitno mi je da se slažemo da aršini treba da budu jednaki za sve. sva ona politička imena koja su pomenuta u odgovoru tebi, tu su zato što smatram da poštovanje tog principa oko kojeg se slažemo za mene nije na nivou na kome bi trebalo da bude.

vrabac је рекао...

ovde se zahuktalo, ja bih samo da primetim da više ne postoji ispravna kosovska politika, ostaje samo izbor između manjeg ili većeg poniženja (za koje smo između ostalog u velikoj meri i sami krivi)

i da, mislim da je ako ne svi onda ogromna večina spomenutih zaslužila da se nađe u ovom postu.

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.