уторак, 29. децембар 2009.

Sensational & Spectre - Acid & Bass (Wordsound)


Maltene deceniju i po unazad, Sensational je najbolje čuvana tajna njujorške underground hip hop scene. Na njoj se pod imenom Torture pojavio sa 17 godina kao pridruženi član legendarne grupe Jungle Brothers. Dečkić koji je prvi u istoriji repovao na muzička dela čuvenog nemačkog kompozitora Stockhausena, momentalno je svojom atipičnošću zainteresovao čuvenog (neki bi rekli i žestoko precenjenog) basistu Billa Laswella.
Upravo preko Laswella, Torture upoznaje Skiz Fernanda, poznatijeg kao Spectre, gazdu uticajne njujorške etikete Wordsound, koja je uz kuću Asphodel najodgovornija za uobličavanje tzv. illbienta. Torture menja ime u Sensational i na svom debiju Loaded With Power (1997) prezentuje praksu prema kojoj je gajio naklonost još od dečačkih dana: grube i prljave četvorokanalne matrice na koje je poslagan njegov fristajl. Osim albuma Get on my Page koji je 2001. izašao za Pattonov IPECAC, i nekoliko izdanja koje je izbacio za svoju etiketu Chunkobliss, Sensational je do danas veran Fernandovoj kući koja je 2004. izbacila film nastao po biografskim motivima ovog repera pod imenom Crooked.
Ako se sećate advokata koga igra Dustin Hoffman u potresnim "Sleepers", jednom od najboljih holivudskih filmova u poslednjih xx godina, sa gorkim osmehom ćete se setiti scene u kojoj on kaže da "osim što je pijanica, ima i malecki problem sa drogom". Slično se može reći i za Sensationala, koji je nekoliko godina bukvalno proživeo na ulicama Njujorka trošeći svu lovu na piće i opijate. Zbog toga je izvesno vreme proveo iza rešetaka, ali ako se zna da je reč o umetniku koji kaže "da ne zna da se zabavlja, jer je već sam po sebi zabava", onda praktično ništa ne iznenađuje.
Nakon što je rešio da "malo" uredi svoj život, reper se našao oči u oči sa svojim starim prijateljem Spectreom. Jesen je protekla u evropskoj turneji, u okviru koje je posećen i Beograd, a čak je i muzička štampa počela da obraća više pažnju na Sensationalov beskomprimisni pristup materiji, koji kraj godine dočekuje na naslovnim stranama prestižnih časopisa kakav je Wire. Nije loše za čoveka koji u Njujorku uglavnom služi za sprdnju, iako je od samih početaka bivalo jasno da je u pitanju MC koji diše hip hop svakom sekundom svog postojanja. Za novi album, rešio je da malo promeni uobičajenu taktiku, te su se na njemu našle kompozicije na kojima je rađeno pre snimanja.
Oni upoznati u Wordsound kult znaju šta ih može očekivati na ovom izdanju: Spectreov poznati stil koji se temelji na okultno-zavereničkom tretmanu hip hop sheme uz obilatu upotrebu simfonijskih komada na tragu muzike iz filma Star Wars te uvid u sumanuti svet viđen očima Sensationala, potpuno opsednutim hip hop ikonografijom.
Acid (Sensational) & Bass (Spectre) se sa pijetetom odnose prema nasleđu podzemnog hip hopa iz prethodnih decenija koji sa fanatičnim uverenjem ratnika sa betona transponuju u novi milenijum. Tenzija prepoznatljivih bombi koje uzburkavaju krv kao što su Grand Imperial ili In The Mix, kulminira u tragično otrežnjujućem anti-Obama sentimentu u pesmi Danger, u kojoj briljira reper Black Chameleon. Dekonstrukcija friškog nobelovca u skladu je sa eksplicitnom subverzivnošću političnosti žanra čiji su tzv. predstavnici jeftino prodali kožu za vreme prošlogodišnje predsedničke kampanje na tlu globalnog hegemona, služeći kao ikebane u još jednoj PR prevari u maltene beskrajnom nizu savremenih zaluđivanja masa. Snimak koji sledi je krš, ali je jedini postojeći. Underground.

IN THE MIX WITH THE ACID AND BASS LIVE!!!

Sensational | MySpace Music Videos

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.