среда, 29. септембар 2010.

Strong Arm Steady - In Search of Stoney Jackson (Stones Throw)



Questions feat. Planet Asia

Nekolicina kalifornijskih hip hopera, nezadovoljnih prevelikim uticajem gangsterskog nasleđa etikete Death Row na celokupnu scenu ove države, okupila se pre sedam godina sa idejom predstavljanja zdrave alternative takvom poimanju žanra. U plejadi izvođača, raštrkanih na potezu od San Dijega do South Centrala, najzvučnija imena u ovom anti-gangu bili su Xzibit i Planet Asia.
Potonji se brzo povukao iz priče, a prvi je još pre četiri godine napustio kolektiv koji se ustalio u formaciji trija - Mitchy Slick, Phil Da Agony i Krondon, albino koji kao da umesto glasnih žica ima šmirglu u grlu. Ekipa je forsirala "mikstejp" pristup tržištu, te je u promotivne svrhe do sada izbacila  nekolicinu izdanja ove vrste. Na famu se upecao Talib Kweli koji je grupu priveo svojoj etiketi Blacksmith, a zatim je oko bacio i Madlib koji je trojci ponudio saradnju za album koji bi izašao na kultnom labelu Stones Throw, vlasništvu Peanut Butter Wolfa.
Madlib je grupi ponudio datoteku od 200 matrica, pa su članovi imali slatke muke da odaberu 18 najlepših koje će uvrstiti na ovaj album, prvi od dva koji je grupa planirala da objavi tokom ove kalendarske godine. U priču su se uključili kako ranije pomenuti Talib Kweli i Planet Asia, tako i druge vedete kalifornijskog podzemlja kao što su Sick Jacken, Guilty Simpson, Oh No, Evidence i Fashawn.



Tako umesto gangsterskog weltschmerza u ovoj zvučnoj potrazi za glumcem koji je đuskao u spotu za Jacksonovu numeru Bad a sad životari kao sudija košarkaških utakmica mlađih kategorija, imamo priliku da čujemo uživalačke ispovesti o kanabisu, fatalnoj kombinaciji crevaca sa Pepsijem i nekolicine socijalnih komentara i reprazent kompozicija od kojih se svojom nagruvanošću izdvajaju Questions i Ambassadors. Boljka većine pesama je što započnu odlučno da bi postepeno padale u klopku monotonije (vidi "kontroverzan" spot ispod).
Madlibovo prisustvo iza konzole garantuje koherentno izdanje kome uprkos opštoj korektnosti i pozitivne usredsređenosti fali jačih pesama da bi bilo percipirano kao istinski nezaobilazno, onako kao što je to bio slučaj sa gangsta rapom u vreme njegovog zenita, jedinstvenog u tom smislu što se kreativno poklapao sa svojim komercijalnim vrhuncem. Strong Arm Steady nude premalo pamtljivih linija (zapamtio sam rimu vitamin/enlightenin') da bi momentalno bili promovisani u najviši nivo takmičenja, ali pokazuju dovoljan potencijal da bi uz malo jače bombe mogli da ostave pamtljiviji trag u bliskoj budućnosti.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.