среда, 2. јун 2010.

Metak za zlikovca - Live at Underground Studio (Slušaj najglasnije)


Debi album beogradske instrumentalne četvorke je Bogom dani poligon za komparativne analize u polju delovanja čitave domaće "rok" scene. Ako pođemo od imena, sa zadovoljstvom možemo konstatovati vrednosni obrt od negativnog ka pozitivnom. Naime, nekad je bilo Oružjem protivu otmičara, sada je Metak za zlikovca.
Činjenica da su momci i devojka (za bubnjevima) odlučili da za prvenac ponude živi album je potez vredan hvale je prikazuje bend onakav kakav zaista jeste, za razliku od maštarija kakav bi želeo da bude. Produkcijsko lickanje je već uzelo neke žrtve na srpskoj sceni, kao što je prošlogodišnji debi sastava ŽeneKese, i to svakom ko ih je i jednom čuo uživo nije lako palo. Metak još uvek nisam imao prilike da gledam vis-a-vis, ali slušajući ovo izdanje dobijam verodostojnu predstavu šta bih mogao da očekujem.
Bend u svoj svirački izraz inkorporira dobro poznatu beogradsku nervozu življenja već poznatu sa albuma Presinga (pa i Sile), a duvački element vuče inspiraciju na stranu prve inkarnacije Discipline kičme. Korak napred je u tome što je za razliku od dobrog dela domaće scene ovog trenutka izbegnut momenat podražavanja i idealizacije slavne muzičke prošlosti. Beograđani nisu imuni na tradiciju ali joj ne robuju, tako da svako sa funkcionalnim parom ušiju može da kaže da to što oni sviraju liči, ali da nije isto. To ne znači da je ono što je utisnuto na ovoj ploči sasvim lišeno mestimičnih lutanja, posebno u njenom drugom delu, ali je u globalu gledano autentično slušalačko iskustvo.
Pred Metkom za zlikovca, kao instrumentalnom sastavu, nakon ovog albuma slede velika iskušenja, osim ako u međuvremenu, poput ponajboljeg srpskog instrumentalnog benda u deceniji na izmaku Zemlje br. 9, ne prestanu sa radom. Primer Popečitelja sa dva studijska albuma dovoljno opominje - opasnost od skliznuća u samorecikliranje u skučenom izražajnom prostoru je i više nego realna, i ostaje da se vidi da li će Beograđani uspeti da pronađu modus mimoilaženja zapadanja u samodovoljnost, u čemu njihove nešto iskusnije kolege nisu uspele.
Nadamo se sa zadrškom.

Marsovci (skraćena verzija)

1 коментар:

Đorđe Kalijadis је рекао...

Kada si prvi put uputio zamerku na račun Žena Kesa mislio sam da preteruješ. Međutim, kasnije sam se uverio da si skroz u pravu. Metak za zlikovca obećava. Doduše, ni ja ih nisam gledao uživo. Videćemo...

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.