среда, 15. септембар 2010.

Paul White - and the Purple Brain (Now Again)

Prošle godine smo već bili u prilici da shvatimo da je južnolondonski producent Paul White u svojoj glavi instalirao džuboks koji radi za sve pare. Njegov debi predstavljao je na instrumentalnoj hip hop sceni dobrodošli dašak individualnosti i originalnosti. Obrve je podigla Now Again, filijala cenjene etikete Stones Throw.
White i na novoj ploči nastavlja sa dobrodošlim ljuštenjem starinskog krompira, te posipanjem zvezdanom prašinom stvara istovetan stameni efekat kao glavnu osobinu svoje osvežavajuće muzike. Ovoga puta, kao izvor Londončeve inspiracije poslužio je malo poznati švedski psych folk/rock gitarista/guru ST Mikael, uobičajeno inficiran muzičkim istraživanjem granica svesti. 
Predstavljeno na globusu, Mikaelova inspiracija često nalazi udomljenje u indijskom kružoku, kada se zamori od uobičajenog prženja na šest žica. White se na ovoj ploči postavlja kao prevodilac i tumač ove ostavštine, ubedljivo demonstrirajući da dobra umetnost nije roba, jer nema rok trajanja.
Drugim rečima, White poseduje dovoljno kreativnih kapaciteta da okopavajući Mikaelovu baštu pronađe upotrebljive muzičke plodove koji će funkcionisati u njegovim pravilima igre. Krajnji rezultat je dobrodošlo tvrd i produbljen ali i začuđujuće prijemčiv i pitak, sa sposobnošću da miri udaljene svetove - neki komadi sa Purple Braina bi lagano mogli da se zavrte kako u nekom fensi kafiću u kružoku japija u pokušaju, tako i u celosti u najzadimljenijoj rupi od kluba, pretežno popunjenu tvrdim glavama praznih džepova.
U ovoj resavskoj školi, White praktikuje brz prepis - u njegovoj 38 minuta dugoj astralnoj vožnji spakovano je čak 25 tema u kojima, brat bratu, teško da ima praznog hoda na putu ka Suncu, što već samo za sebe govori da ovaj brat i dalje zna znanje kako da se glave potaknu na klimanje. Odličan album.
<a href="http://paulwhite.bandcamp.com/album/paul-white-the-purple-brain">Paul White &amp; The Purple Brain by Paul White</a>

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.