субота, 12. септембар 2009.

36 - Hypersona (3Six Recordings)


Nema sumnje da bih veoma dugo mogao da obrazlažem magiju broja 36, njegovu simboliku i obožavanje kroz vekove i različite spiritualno/religijske tradicije. Da ne gušim, zapitajte se zbog čega na "đavoljoj vrtešci" brojevi idu baš do 36, saberite sve brojeve pre njega sa njim i dobićete jedan drugi, mnogo eksponiraniji broj, koji je posve nezasluženo prokazan kao đavolji. Hm... sad upadam u paradoks, jer rulet jeste đavolji, a broj nije. E pa nije. U šaivizmu (jednoj od tri glavne hinduističke sekte) označava apsolut, a i Jevreji mu ne odriču obeležja svetosti.
I ne samo to. Kad 36 pomnožimo sa 3 dobijamo 108: što je jedan na prvi puta dva na kvadrat puta tri na kub. A takođe i 12x9, vrlo značajno za astrološka sazvežđa. Ovaj broj obeležava celovitost božanstvenosti iliti perfekciju, pa nije čudo da upravo toliko ima energetskih linija koje povezuju čakru srca sa ostalim čakrama u telu. Zato ne čudi da se u Japanu zvonima zvoni 108 puta kako bi se obeležio dolazak nove godine, put do mnogih budističkih hramova vodi preko 108 stepenika, a na Tibetu smatraju da upravo toliko ima grehova.
O muzičaru koji je očigledno odlično bio upućen u simboliku brojeva kada je birao svoje umetničko ime, osim pseudonima nije poznato ama baš ništa. Proturena je informacija da je rad na ovom albumu trajao čitave tri godine, što dosta znači ako se zna da svrha postojanja ovakve muzike nije da se na dve nedelje pojavi na top listama i zatim se povuče smrtno ranjena čeljustima zaborava. Vredelo je.
Ova ocena dobija dodatnu težinu kada se zna da se ne ubrajam među die-hard ljubitelje ambijentalne muzike. Velika većina tako klasifikovanih radova mi je smrtno dosadna i pretenciozna, moje uši tu uglavnom čuju poligone za eksperimentisanje koji su sami sebi cilj. Za divno čudo, ovde se nešto veoma lepo dešava. Vazdušasta, oblačna i pritajena atmosfera, sa obiljem naturalističkih zvukova poput paduckanja kiše isprva zvuči hladno i distantno. Ipak, delikatna priroda ove ploče ima u sebi snage da nevidljivim rukama obgrli slušaoca i povede ga tananim i delikatnim puteljcima na neko veoma daleko mesto, usput otkrivajući vrelinu koja se krije ispod glečera.
Da ugođaj bude potpun, Hypersona je besplatna u mp3 formatu, pa ako vam se svidi ono što čujete možete i da kupite i CD po ceni koju sami odredite. Veoma lep gest, ako mene pitate.

7 коментара:

diy је рекао...

Samo sam krenuo da čitam, i zabezeknuo se. Pre nekih godinu i po, dve, broj 36 je ušao u moj život, i od tad je stalno tu negde. Nisam znao ništa od iskazanog u prvom pasusu. Inače imam tripove sa raznim brojevima. Nastavljam sa čitanjem kad prevaziđem inicijalni šok.

Анониман је рекао...

Ovaj album sam skinuo pre mesec dana i iskren da budem nisam nesto posebno razmisljao o samom broju 36 i zbog cega bas taj broj je covek izabrao. Takve stvari me nesto posebno i ne zanimaju kada je muzika u pitanju, a posebno instrumentalna. ambijentalna i sl. Ovo sto si rekao je zanimljivo, ali meni je zanimljiviji tvoj dozivljaj same muzike. U moru atmosfericne, ambijentalne, home listening...bla bla bla muzike koju sam preslusao u poslednje vreme i meni je ovo privuklo paznju i vise nego sto sam ocekivao. Ovaj prikaz me je jos podsetio da ga ponovo preslusam iako mi paznju sada privlaci najnoviji album SOLO ANDATA-Solo Andata.

nasdvoje је рекао...

mislim da se poznajemo sa jednog foruma ;) preslusacu solo andata.

Анониман је рекао...

U pravu si.:)

ves је рекао...

bio si u pravu kada si rekao da ce mi se svideti; donosi jezu, pogotovo kako se priblizava kraj albuma; mogla bih slusati po ceo dan.
zimski album :)

Morticia је рекао...

I Sin nombre i 36 mi vec neko vreme stoje, sve kao sada cu, cak sam na trenutke preslusavala 36 ali to su albumi koje nisu na delice, kockica po kockicu se slaze od pocetka do kraja.
Kao nekada u firmama, dobijes upalu pluca i skocis na spisku za stan za 5 poena, e pa tako mislim da su i oni sada odskocili. :)

ves је рекао...

ja narucila diskac, razmenila koju sa gdinom 36 :)

ta ideja da svako plati album po jednom od kriterijuma - koliko moze, koliko misli da vredi (to mi bezveze al ajd, pogotovo sto ima likova koji su mu platili 10 penija za album, u cemu je fora), koliko hoce na kraju - mi je stvarno super. trebalo bi vise takvih akcija.

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.