понедељак, 19. април 2010.

Sharon Jones & the Dap-Kings - I Learned The Hard Way (Daptone)




Without a Heart

Inkubator nestvarnih crnih ženskih glasova u SAD nikada i nije prestajao sa radom, no tek se u poslednje vreme istančanije ponovo obraća pažnja na ovaj specifičan i geografski potpuno određen oblik duhovnosti. Najveće zasluge za ovakav sled stvari pripadaju vremešnoj pevačici Sharon Jones i njenom pratećem bendu Dap-Kings.
Katalog izdanja ovog sastava ubedljivo negira tezu da je starinsko antipod svežini. Prva tri albuma (počevši od debija iz 2002. Dap Dippin' with...) bruklinske grupe predvođene 54 godine starom pevačicom rodom iz Auguste u Džordžiji, trasirala su put sveopštoj novomilenijumskoj pomami za "zlatnim zvukom fanka i soula" iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, koja je svoj epilog u brojkama dobila na bankovnim računima Amy Whinehouse i njenog producenta Marka Ronsona.
Posle odličnog ostvarenja 100 Days, 100 Nights (2007), Sharon je sa grupom prekaljenih muzičara novim albumom jasno izrazila ambiciju da nastavi trijumfalan hod sa mesta na kome je stala. Prvih nekoliko pesama, uključujući i naslovnu kompoziciju, se mogu tumačiti kao uvodno zagrevanje uigrane ekipe - praćenje davno definisanih muzičkih kanona u kome glavna mesta zauzimaju bolesti srca, preiskusno svedena svirka koja imponuje prikladnom produkcijom u kojoj nema niti jednog suvišnog tona.


If You Call

Pošto je pitanje standarda, ako ga je uopšte neko i postavljao, sa lakoćom rešeno, Sharon i kraljevi nalaze svoje mesto na novopronađenim visinama. Pesma Money prva je vanserijska referenca uzburkanijeg tempa. Muzičko vrelo životne vatre, ova numera predstavlja svetu tačku na kojoj postaje jasno zašto je prirodno pominjati Sharon Jones u istoj rečenici sa Arethom Franklin i Tinom Tarner, a da nije reč o neukusnom preterivanju. Fantastične Without a Heart, If You Call, She Ain't a Child No More, Window Shopping i Mama Don't Like My Man, ali i instrumentalna The Reason, dodatno pojačavaju impresiju, momentalno nalazeći svoju poziciju u muzičkom kosmosu iz kojeg su potekle.
I Learned The Hard Way osvanuo je na 15. mestu Billboardove liste albuma odmah po izlasku. Krcata potencijalnim hit-singlovima i briljantnim muzičko-vokalnim bravurama, ova kolekcija će se, kao najfiniji duhovni svetionik potlačenih, dugo vrteti u vašim muzičkim uređajima kao blistavi dokaz umetničke moći da se nevesele životne okolnosti sublimiraju u večnost posredstvom lepote izraza. Nema ničeg lepšeg od pretvaranja ružnog u lepo.

1 коментар:

nasdvoje је рекао...

meni je onaj prošli bio super, baš sam ga dugo slušala, ovaj mi prebaci

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.