субота, 10. април 2010.

VIP - Živa istina (Mascom)




Lova moć poštovanje

Ako pod prvim talasom srpskog hip hopa definišemo izvođače-pionire aktivne na razmeđu poslednje dve decenije (Budweiser), pod drugim talasom repere iz prethodne decenije na potezu od Grua preko Sanšajna i Robin Hooda do Vudu Popaja, treći talas koincidira sa svrgavanjem Miloševića sa vlasti i munjevitom usponu popularnosti bendova Beogradski sindikat, VIP i Bad Copy i solera kao što su Juice i Marčelo. Zahvaljujući njima, srpski hip hop je postao najvitalniji muzički pravac današnjice u domaćim okvirima, mada se još uvek čekaju dostojni naslednici koji bi uspostavili temelje četvrtog talasa (u kome, osim velike količine neslušljivog smeća, ima i neospornih talenata kao što su FTP, Bauk Squad i Marlon Brutal, izvođača koji tek treba da punokrvno ostvare svoj potencijal u doglednoj budućnosti ).
Duet VIP koji sačinjavaju Demijan (Rexxona) i Ikac, poznati odranije po radu u andregraund grupama Crni Protokol i Voice of Minority, svojim debi albumom Ekipa Stigla iz 2001, objavljenog na krilima uspeha "singlova" Ko će to da plati (dok je VIP bio trio sa Đusom kao članom) i Atlantida, pozicionirao na regionalnoj sceni kao pokretačka snaga transponovanja američkog pristupa materiji funkcionisanja hip hop industrije u domaći milje. Dok je sa jedne strane negovan sirov hardcore izraz, na drugoj je ništa manje pažnje posvećeno komercijalnoj prijemčivosti. U zaleđini ovog projekta stajala je izdavačka kuća Bassivity, neosporna referenca u biografiji maltene svakog poznatijeg domaćeg repera.


Ljubav preko žice

Iako je pomenuti prvenac doživeo neospornu recepciju u tržišnom smislu, dugoročno gledano, pomenuti plan nije uspeo da se postavi na održive noge u realnosti, a izdavačka kuća je prestala sa radom. Dugogodišnju pauzu u radu VIP iskoristili su drugi izvođači, koji su sa drugačijih stilskih pozicija preuzeli barjak srpskog repa. Posle pauze od devet godina, VIP su se vratili naizgled pretenciozno nazvanim albumom Živa Istina.
Nakon nešto više od sat vremena muzike, mesta za sumnjičavost nema - u produkcijskom i stilskom smislu, Živa istina je ambiciozno, brižljivo osmišljeno izdanje vanredne tehničke egzekucije. Prijemčiv i sirov u isto vreme, ovaj album odiše relaksiranošću i samopouzdanjem koji su se se mogli čuti na poslednjem studijskom ostvarenju grupe Straight Jackin 004, objavljenom pre šest godina upravo za Bassivity. Smirena i iskusna, Živa istina solidno funkcioniše kao dobrodošli otklon od preovlađujućeg dela recentne domaćeg produkcije, zaglibljenoj u gnevnoj samodovoljnosti i samodopadljivosti. Bez uočene potrebe da se dokazuju drugima ili da podilaze publici, VIP su objavili album "za svoju dušu".
Sa ideološke tačke gledišta, ovaj album predstavlja zvučni manifest dizelaškog/gradskog poimanja realnosti, oličenog u apsolutnom materijalizmu, forsiranog do nivoa kapitalističkog fetišizma, privrženosti ekipi i beskompromisnosti življenja koja nije gadljiva na sentimentlanost, spakovanog u dolično pop kulturno ruho. Kao takva predstavlja dragocen artefakt vremena u kome je nastao, čak i kada se ne slažete sa izrečenim.
P.S. Za vanredni, sa metodološke tačke gledišta unekoliko drugačiji pogled na ovaj album, pročitajte prikaz Gorana Musića.


Ruke gore za kraj

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.