среда, 12. мај 2010.

Negură Bunget - Vîrstele Pămîntului (Aural Music/code666)




Dacia Hiperboreanã

Na početku ove ploče, čeka vas uzana stazica, kojom svakodnevno gaze domaće životinje. Čobanski zvončići i Panova frula. Uzvišena, ozbiljna atmosfera kao uvod u nadolazeće...
Pisali smo pre otprilike mesec dana o Rumunima Negură Bunget i njihovom sjajnom blek metal albumu Maiestrit koji je zatvorio jedno poglavlje u opusu benda. Od trija sa te ploče ostao je samo bubnjar Negru koji je okupio novi sekstet pod starim imenom, ne bi li nastavio zvučnu progresiju sa prethodnog studijskog albuma OM (2006), za koji nikada nije dovoljno ponoviti da je reč o jednom od muzičkih vrhunaca decenije na izmaku.


Ochiul Inimii

Mnogi su nesigurno vrteli glavom na kadrovske rokade unutar grupe iz Temišvara. Negru i nova ekipa su im ovom pločom (recimo da je prevod s rumunskog otprilike "Doba zemlje") zapušili usta. Ljubopitljivi na nove zvukove, osetljivi na ambijentalno, negadljivi na folk i privrženi metalskom zvuku, Rumuni su iskazali idejnu svežinu i sviračku zrelost za svako strahopoštovanje.


Întoarcerea Amurgului

Virstele Pamintului je jedna od onih ploča koja zamrzava subjektivni osećaj vremena i katapultira slušaoca u večnost. Brižljivo koncipiran i detaljan, on se sigurnim korakom odmotava u krugovima - nakon folk i ambient uvoda, suptilno se pridodaje metal komponenta vrhunskog nivoa izvođenja, te se svi žanrovski elementi nadopunjuju u organsku celinu u kojoj nijedan ton nije suvišan, a uživanje na duže staze zagarantovano.


Chei de Rouă

Naravno, i na ovoj ploči Temišvarci su ostali verni praksi verbalnog izražavanja na maternjem jeziku, a zločesti vokali su više izuzetak nego pravilo (mada kad ožežu, onda nemaju milosti), na za današnje prilike retko zaokruženom izdanju, na kome je ostavljeno prostora i za dramatične naracije i tradicionalne tehnike pevanja. Po reakcijama na netu, Rumuni baš i nisu nešto oduševljeni njihovim visokoparnim stihovima spevanim u slavu njihove transilvanijske otadžbine, ali nama neupućenima takav sled stvari nimalo ne smeta, kada muzika sa VP priča sama za sebe, transcendirajući svojim kvalitetom svaki idejni sklop potekao sa ove male, sićušne planete.

Arborele Lumii

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.