четвртак, 16. децембар 2010.

Black Sleep of Kali - Our Slow Decay (Small Stone)

Ako govorimo o aktualnom sludge/stoner/doom globalnom trenutku, situacija je pomalo haotična. Trilion bendova širom planete se takmiči ko će biti grđi, sporiji i teži. Tek ponekad iz uobičajenih koloseka izleti neko novo ime koje svojim prisustvom oduva gomilu izvikanijih aktova.
U godini koju ćemo, bar kada je ovo sazvučje u pitanju, pamtiti po nestvarno žestokom debiju engleskih vutromana Dopefight, još jedna urlajuća razglednica stiže iz Denvera. Na tom mestu se okupilo nekoliko drugara, i oformilo bend kako bi, po sopstvenom priznanju "imali izgovor za ispijanje piva i ispuštanje glasnih zvukova". Odabrano je ime strašne hindu boginje Kali, tačnije njenog crnog sna.
Bez brige, ovi Ameri nisu nekakvi mistici koji decibelima pokušavaju da dostignu stanje kakve nirvane, a bogami to pivo mora da je vraški dobro čim momci  ovako praše. Iako o abrazivnosti ovog izdanja na inicijalnom nivou ne treba trošiti previše reči (sklon'te se nepripremljene uši), odmah zatim upada u slušni aparat veština grupe da stvori pamtljive i koncizne aranžamanske strukture, neretko sa začuđujuće jednostavnim (efektnim) filosofskim konkluzijama, izrečenih u (pozitivno shvaćenom) deračkom ključu (kao što je ona da ništa nije izvesno osim smrti ili da postoji samo ovde i sada).
Tajna razlikovanja BSoK u odnosu na svoju brojnu čupavu i sjebanu sabraću ogleda se i u žaru kombinacije različitih podžanrova unutar pesama. Ovi Denverci su očigledno odrastali na surovoj muzičkoj dijeti pa znaju da zabibere svoj lonac i uplivima bržih (i to gotovo grind/death) ritmova. Kao kontrapunkt ovom svaštarenju, a ujedno kao i vezivno tkivo svih sastojaka prisutan je gotovo pop senzibilitet (uslovno shvaćeno) koji ovaj bend definiše kao nešto teže (svarljive) rođake grupe Torche.
Možda će se zbog toga ovaj bend omiliti hipsterima, no prave metalske glave sigurno neće biti razočarane kvalitetom i intenzitetom svirke koja je pohranjena na ovo, kvalitativno gledano, sasvim konzistentno ostvarenje. Da stvar bude još bolja, Our Slow Decay daje osnova za optimizam da će BSoK tek praviti gitarsku štetu vrednu pažnje.


The Crow and The Snake

4 коментара:

zakk је рекао...

Ovo je prebrzo i za sludge/stoner/doom, ali je svejedno odlično. Podseća na Black Label Society i Protest the Hero. Hvala!

nasdvoje је рекао...

nema na čemu, služimo narodu :)

nasdvoje је рекао...

pa, ako se omili hipsterima, omiliće se i nama :)

nasdvoje је рекао...

ti slobodno preskoči, nije tol'ko hipsterski hehe

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.