петак, 24. децембар 2010.

Bruce Haack - Farad: The Electric Voice (Stones Throw)

Bruce Haack je rođen početkom četvrte decenije prošlog veka, a nije među živima već 22 godine. U međuvremenu, ovaj posvećeni hrišćanin snimao je albume za decu, radio produkciju i zavitlavao se za svoju dušu sa čudnovatim zvukovima koji ni 25+ godina po nastanku ne zvuče zastarelo. Naprotiv.
Ovaj muzički vizionar u svakom slučaju zaslužuje (bar posthumno) laskavu titulu Elektro pionira, a širom neta možete naleteti na stranice koje ga, opravdano, ovenčavaju titulom kralja tehna. Osim što je sasvim sigurno živeo u nekoj paralelnoj dimenziji stanja svesti, ovaj Proka pronalazač se dosta oslanjao na Farad (nazvan po Faradeju, uber-smaraču iz osnovne i srednje), njegovih ruku delo preteča vokodera, uređaja koji vam u potpunosti menja meru ukišeljenosti glasa.
Zato nije ni čudo da je rođeni Kanađanin koji je dugo živeo u Njujorku stekao solidnu dozu poštovalaca širom sveta, a neki od njih imaju veze sa etiketom Stones Throw koja se nedavno (iznova (pošto je pre tri godine sa istim žigom objavljena prigodna kolekcija Haackovih dečjih pesama)) odlučila na rekapitulaciju Haackove plodne karijere koja je u zvučnom pogledu (vau, zvučni pogled!) baš onoliko koliko je elektro toliko i acid rock pa čak i western/country.
Znam da sve to pomalo zvuči suludo na papiru ali ovde predstavljamo jednog vrhunskog i autentičnog ekscentrika koji je sve vreme očigledno znao šta radi sam sa sobom. Primetno je da se ovaj  prekookeanski Branko Kockica veoma zabavljao u toku stvaralačkog procesa. Većina pesama na kompilaciji ima onu vrcavu kreativnost koja prosto kipi od pozitivne energije tako da ih ne možete slušati bez smeška na licu, dok su tekstovi (tamo gde se razaznaju) vrlo dubokoumni na neku od lopti posle one prve.
Imajući sve to na umu, rekapitulacija Haackove karijere predstavlja veoma prijemčiv izbor za nekoliko slušalačkih grupa: od hipstera, obožavalaca radova grupe Animal Collective preko tehno arheologa do lovaca i sakupljača na neuobičajene i neobične (neuobičajene jer su neobični) zvuke. Uživanje zagarantovano.

Electric to Me Turn

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.