петак, 17. децембар 2010.

Shit & Shine - Bass Puppy EP (Badmaster)

Londonska ekipa finog imena aktivna je duže od pola decenije na diskografskom polju, a svaki trag ovog tipa koji je ostavljala za sobom bio je tako prepoznatljiv a tako različit. Grupa sastavljena od britanskih i američkih muzičara praktikovala je kroz svoj opus različite pristupe različitim sazvučjima, ali ono što je bilo zajedničko svim ovim nasrtajima na čulo sluha je životnost oličena u abrazivnosti. Uostalom, ništa drugo nije ni moglo da se očekuje od sastava koji praktikuje pojačanu ritam sekciju sastavljenu od nekoliko bubnjeva.
Rad grupe se uglavnom vezivao za vizionarske jam sastave poput Velvet Underground ili Red Krayola, a neretko je sam doživljaj zvučnog utiska bio važniji od same muzike grupe. Album Ladybird (2005) sastavljen od samo jedne podugačke pesme (još preciznije: improvizacije od 42 minuta) svakako je jedan od skrivenih dijamanata prve decenije u novom milenijumu, dok je neutoljiva žeđ benda za novim i neistraženim rezultirala i gotovo funky albumima kao što je Cherry.
Ako za taj album može da se kaže da je ipak jedna od slabijih tačaka u katalogu londonskih baraba, (relativno) novo izdanje Bass Puppy sigurno nije, pošto na efektan način potcrtava višedimenzionalnost ove unikatne grupe. Naime, iako sastavljen od samo dve po 8+ minuta dugačke kompozicije, Bass Puppy je ono što bi istinska alternativna muzika trebalo da predstavlja - napad na sve što je konvencionalno.
Shit & Shine razrešavaju ovaj problem tako što na novom kratkosvirajućem tanjiru nude svoje verziju uveliko zadihanog dubstepa. To čine tako surovo i beskompromisno da svi izvođači sa etiketa kao što je Hyperdub u svom grotesknom mraku predgrađa kao da sviraju muziku za decu u poređenju sa ovim zvučnim košmarom. Brojne nepripremljene uši neće izdržati ovaj teror fisije basa i sporih, sadističkih ritmova, no S&S nikad i nisu bili bend koji je mnogo polagao na prihvaćenost u (nešto) širim slušalačkim krugovima.
Bass Puppy kao visokooktanska minijatura povišenog nivoa radijacije prilično dobro dočarava zašto, sa druge strane, ovaj bend ima nepomućeni kultni status u izolovanim slušalačkim oazama. Inventivan i beskompromisan, ovaj EP predstavlja muzičare koji se  sasvim dobro zabavljaju u tome što rade.


Fuck You Folk Singers

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.