уторак, 28. децембар 2010.

Neverever - Angelic Swells (Slumberland)

Meni je baš čudno da se tebi ovo sviđa, uskliknu druga polovina nasdvoje tokom emitovanja spota zakačenog na kraju ovog teksta, ali, eto, život je prepun prijatnih iznenađenja. Elem, nikad se nije krilo da nisam previše oduševljen idejom pop muzike u globalu, kao ni susretima s njom. U mojoj ličnoj vizuri mesto koje inače popunjava ovaj muzički segment oduvek je bilo predviđeno za pank. Pomalo ironično, uzimajući u obzir sva ta batrganja sudbine, ali kao što je komunizam produžio život kapitalizmu, tako je i pank uneo novu vitalnost u pop. A oba su nastala kao pobuna nasuprot onome čijem su dugom veku svojom genezom kumovali. I oba su na kraju prodala dušu đav'lu.
Ako ste od onih jedinki koje vole i pop i pank, onda je Neverever pravi bend za vas. Prvo što mi je upalo u oči je naziv benda, bio sam potpuno očaran neuobičajenom zlokobnošću za ovaj zvuk. Sama muzika je mešavina nekoliko dekada u skorijoj muzičkoj istoriji i svaka od tih muzika za nekoliko sukcesivnih generacija predstavlja povratak u zlaćane mladosti radosti i svežeg vazduha.
Ukratko, ovde imamo i pop/rokić pedesetih i šezdesetih, i pankić sedamdesetih, i "C86" indie(ć) popić osamdesetih i popić pankić devedesetih. Svi ovi sastojci ne bi izmamljivali osmehe na lica da Neverever ne znaju da napišu elegantne, melodične i lako pamtljive pesme. I pevačica Jihae (pojma nemam kako se ovo izgovara), čiji me strahoviti glas podseća na daleku rođaku Siouxie Sioux i Blondie doprinosi solidnoj utemeljenosti čitave incijalne ideje.
Ovaj bend stiže iz sunčanog Los Anđelesa, ali njihova priča počinje na drugoj strani sveta -  u Glazgovu. Tamo su se upoznali pevačica i njen suprug Wallace Meek, a ova činjenica daje pravi kontekst nekim od srceparajućih stihova kao što su recimo oni u uvodnoj, filosofski naslovljenoj Here is Always Somewhere Else koja govori da ni okeani ne mogu biti prepreka pravoj ljubavi, jer takva ne poznaje granice.
Prvi singl Coconut Shampoo je suncem opaljena, mladalački poletna melodija, koja bi se sjajno uklopila kao zvučna kulisa neke vrhunske romantične tinejdž komedije, dok u Cowboys and Indians grupa pokazuje dobrodošlu političku oštricu koja je odvaja od (zvučno) srodne njanjavštine. Valja pomenuti i sjajno obavljeni posao producenta Jeffa Ehrenberga koji je radom u losanđeleskom studiju Infrasonic podario grupi prepoznatljiv zvučni identitet kakav se retko sreće na debitantskim pločama.   

2 коментара:

nasdvoje је рекао...

:) ja ga slušam sad svaki dan

sestra luzerka је рекао...

kristina rekla si nam da je ima albuma ime benda ;)

i još ja sve vreme mislim, znam tu pesmu znam, nemoguće da nikad nisam čula za bend.

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.