петак, 24. децембар 2010.

Man's Gin - Smiling Dogs (Profound Lore)

Pošto mu je kolega Phil McSorley iz Cobalta, jednog od ponajboljih američkih blek (ili još preciznije war) metal sastava sadašnjice vojnim poslom u Iraku, Erik Wunder se odlučio da, pošto je malo svirao sa starom poznanicom Jarboe (nekada Swans), započne solo karijeru pod imenom Man's Gin. Kako to već obično biva, svi ti "ekstremni" muzičari itekako umeju da spuste loptu kad se nađu u novim okolnostima. Ako ste ikada imali tu (ne)sreću da čujete sjajni Cobalt, Man's Gin nije ni blizu tom nepatvorenom divljaštvu.
Naprotiv, muzička kritika je već skovala odrednicu "satanski odgovor na 16 Horsepower" (valjda i zato što je onaj baja iz tog benda imao rigidno hrišćansko detinjstvo). E sad ako vas buni ovaj Satanailo u prethodnoj rečenici, odmah da napomenem da nije reč o onim igrarijama kojima se deca služe kako bi naplašila svoje roditelje, već više o grešnoj čovekovoj prirodi, njegovim raznoraznim životnim debaklima koji se leče uz tamburu, pesmu i obavezni fini burbon ili skoč.
Dakle, Wunder se bacio na narodnjake i to radi očekivano dobro, doduše malo (rokerski) agresivnije nego što biste očekivali od prosečnog kauboja. To je i razumljivo, jer ovo je muzika za ulice a ne za pašnjake, za konjske snage a ne za jahanje plemenite životinje. Dodajte na ovu jednačinu i malo raspale vejtsovske kabare atmosfere i slika je kompletna.
Wunderov glas je apsolutno američki i pije vatrene vodice ali ono što mi kod njega smeta je taj neki grandž odsjaj koji me podseća na Krisa Kornela (kad sam dobro raspoložen) i onog raspada Scotta Weilanda (kad nisam). Svi smo mi ljudi, a neka se notira da sam ja kao dete ipak živeo za Pestilence, Obituary i Morbid Angel, a ne za Nirvanu i Blind Melon.
To ne znači da su Nasmejani psi nekakva big bucks produkcija sa prigodnom nalepnicom indi na sebi (a fakat je da je upravo grandž otvorio tu Pandorinu kutiju),  jer Man's Gin potpisuje sasvim pošten album, dovoljno opskrbljen kvalitetnim numerama koje mogu dostojanstveno oplemeniti časove vašeg tihovanja uz neizbežne posude od stakla na priručnom stolu.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.