понедељак, 5. октобар 2009.

Art Abscons - Spektral Magik (ParaLucid)

I kada posle pedesetog skinutog albuma u samo nekoliko sati kopanja po netu sami sebe počnete da zapitkujete ono što vas s vremena na vreme pitaju ("Šta će ti sve to?"), najlepše što vam se može dogoditi je dokaz crno-na-belo da takvi poduhvati nipošto nisu besmisleni. Najveća iznenađenja stižu posve nenajavljeno, a najsvežiji u tom dugačkom nizu duboko zakopanog diskografskog zlata potpisuje izvesni Grandmaster Abscon.
To je manje-više sve što se o ovom liku zna, uz njegovu opasku da mu je rođaka lično Lepota. Na majspejsu je već nekoliko godina, a Spektral Magik je njegovo debi izdanje. Bez okolišanja: grom iz vedra neba!
Stepen spokoja koji ova ploča izaziva se ne može izmeriti nijednim instrumentom. Reči su potpuno nepodesan medijum za izražavanje osećanja koje Spektral Magik izaziva. Pošto već moramo nekako da ga definišemo dovoljno je samo reći - ovo je umetnost u svom najčistijem obliku, prava Kantova "bezinteresna zadovoljština", majstorska kreacija oslobođenog duha kome je poriv za estetskim ostavljanjem traga u vremenu preka potreba.

Samim tim, ova ploča, sastavljene od temata Somnium (lat. san) (iseckanog u sedam delova) je, ničeanski rečeno, za svakoga i ni za koga. Duboko mistične prirode, sveden na lahoraste zvekete gitare, klavira, prijatnih vazdušastih ženskih pratećih vokala te bogatih zvučnih kulisa koji podižu "darkerski" ugođaj za koju oktavu više, Spektral Magik krije u svojoj nutrini i sa retkim ukusom sprovedene izlete u baladeriju, džez, drone ali i mestimični začin istočnjačkog šmeka, tako da nijedan ton nije suvišan - do tačke gde se žanrovske granice poništavaju kako bi potekli artistički med i mleko.
Centralno mesto zauzima duboki muški vokal koji se uglavnom služi recitalom kao sredstvom ekspresije. Dominira nemački jezik, čija gvozdena šarmantnost pomalo podseća na pozniji period grupe Einsturzende Neubauten ili njihovih zemljaka Tarwater. U "Somnium IV" se na francuskom recituje Malarme, dok je španski zastupljen u "Somnium III". Nijednim od ova tri jezika se ne služim (francuskim elementarno), ali to nije ni najmanja prepreka da se ne izgubim u strašću natopljenim vrtlozima kreativne mekote Spektralne magije, koja in flagranti dokazuje da "avangardno" i "nekomercijalno" ne mora biti isto što i "pretenciozno" ili "odbojno".
Da sve bude još lepše na ionako impresivnu sliku, maslo je net etikete ParaLucid koja ovo, inače svoje debi izdanje, nudi bez nadoknade. Pomno motrimo na nova izdanja jer je ovo istinski početak iz snova.
Spektral Magik

4 коментара:

kerovođa је рекао...

odavno sam slab na nemački...album po mom ukusu.definitivno se isplati kopati po net-u.

Анониман је рекао...

hehe, ...nanocircuit iner space healing

Beogradoholik је рекао...

opasno dobro - kao i mnogo šta iz Nemačke. Više atmosfera nego sama muzika me podseća na moje miljenike Death in June

nasdvoje је рекао...

nisi usamljen beogradoholiče u toj proceni. pošto nisam upućen u opus death in june, šapni na koji album da se obrati pažnja, jer ako je kao AAs ima da se sluša :)

zz

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.