понедељак, 12. април 2010.

Izbori za Opozicionara Srbije


Gostujući u večerašnjem Utisku nedelje, Tomislav Nikolić je u jednom trenutku izjavio da nema pojma i da ga ne zanima šta se dešava sa Lukom Beograd, kao i da ga apsolutno ne zanima ko se sve u Srbiji bavi korupcijom. Kao opozicija vlasti, rekao je, nije njegov posao da se bavi takvim stvarima, te da takva pitanja treba postaviti onima na vlasti. Izvol’te pa pitajte one koji su na vlasti o svemu tome. Zapravo, najbolje bi bilo da vlast samu sebe denuncira i da samoj sebi postavlja pitanja. Što je najbolje, to se i dešava. Samo što nije rekao da on, kao opozicija, apsolutno nema nikakvo mišljenje o svim tim tričarijama, te da se njegov posao kao opozicionara sastoji u tome da ga neko izabere umesto aktuelne vlade i da onda, tek kada dođe na vlast svi saznamo šta zapravo misli i svi sa zadovoljstvom gledamo kako rešava sve te stvari o kojima sada, dok nije na vlasti nit želi da se izjašnjava niti ga zanima.
Pošto Nikolić nije glup, takav stav je više zvučao kao nekakav inat: kad me već niste izabrali, onda ćete ostati uskraćeni za moje mišljenje, a i što bi se ja cimao da o bilo čemu mislim kada nisam na vlasti.
Zapravo, jedino što nam preostaje je da, pošto svi ovdašnji opozicionari ne mogu da budu na vlasti, za njih posebno osmislimo izbore za opozicionare, pa ko bude izglasan postane opozicionar koga građani plaćaju da opoziciono misli i da prosto radi posao opozicije. Uz mogućnost da kad mu istekne opozicioni mandat postane vlast i na toj poziciji sačeka penziju.
Na sve ono što se dešava u skupštini nemoguće je reći nešto drugo osim da su apsolutno svi toliko željni vlasti da nikoga, pa ni sami sebe, ne mogu da udostoje normalne izjavne rečenice, mišljenja ili replike ako nisu na vlasti. Ko nam je kriv što nismo izabrali Tomu Nikolića, pa sad moramo da slušamo kako grokće. Da smo ga izabrali (a za to svakako imamo još šanse) on bi pričao ljudskim jezikom ili bi se makar potrudio da neko mišljenje ima. Ostaje, doduše, još uvek šansa da se usvoji nekakav status opozicionara na državnoj plati koji bi, tako priznat i obezbeđen počeo da se bavi svojim poslom.
Sa druge strane ovakvih nepriznatih opozicionara stoji priznata vlast koja se bavi poslom dobrog opozicionara – kad god je uočite, ona se stalno preispituje, samokritikuje, puna su joj usta malih ljudi i problema u kojima oni žive. Prvi Boris Tadić čini baš sve da prizna sve svoje greške, da vam priđe i sa vama podeli skromnu večeru. Ali ne shvata da narod jedva da ima i za sebe, da mu nije potrebna samosažaljiva, lažno samokritizerska vlast koja se upinje da istakne što više problema kao da stalno snima neki promo spot.
Dakle, ista banda. A ista banda su i umetnici iz Ateljea 212 koji traže specijalni dekret da budu izuzeti iz sveopšteg otpuštanja zaposlenih. Verovatno zato da bi mogli da siti pišu i izvode komade o sveopštoj nezaposlenosti.

6 коментара:

nasdvoje је рекао...

večerašnja emisija je pokazala da se toma nalazi u ugodnoj poziciji da ne mora da se ispucava ikakvim smislenostima jer zna nešto što se sad tek nazire, a to je da će biti vlast nakon narednih izbora, iako do smene vlasti tom prilikom neće doći , pa će svi đuture moći da se zagrle i horski zapevaju "(n)i evropa (n)i kosovo", jer im je to zajednički ideološki program.
"stavove" evro-histerika i dežurnog koštunologa jova bakića, od večeras i samoproklamovanog ombudsmana građana srbije, ne vredi ni komentarisati, pravo pitanje je kada će vajni sociolog početi da iskače i iz frižidera, pošto se sa tv i radio programa te iz sadržaja štampanih medija skoro pola decenije ne skida, a o blagojeviću je nekako bespredmetno trošiti reči, kad se uzme u obzir koliko ih on sve ove godine nemilice troši u besmislene svrhe. ne znam koga oni uopšte i predstavljaju mada lako mogu da zamislim, ono što mi je jasno je da ništa ne uspevaju da kažu. lako bi bilo da se ja sa njima ne slažem, ali da poštujem njihovo mišljenje, ali to je pusti sanak - ja uopšte ne razumem šta je zapravo to što oni misle, pod pretpostavkom da je iole moguće uhvatiti se za bilo kakvu logičku nit u njihovim izlaganjima.
pravi/jedini pobednik u čitavoj priči je programska shema b92 - posle utiska odma' je tu jelen top 10 (inače najmlađi brat jelen super lige i jelen pivo lajva) da nas dodatno muzički razgali na sve ovo već postojeće veselje kvalitetnom muzikom i ludim provodom, (večeras sam se lagano setio zašto izbegavam obe emisije). smej se srbijo, budućnost čeka iza ugla!

Boris је рекао...

Ma čovek je kandidat za Darvinovu nagradu, taman je došlo vreme da "unovči" svoj evroskepticizam, kad on, ode 44. u četnike.

nasdvoje је рекао...

hehe, elegantno i koncizno rečeno, ali meni se čini da smo u 1941. godini... u najmanju ruku poslednjih 10 godina, verovatno i više.

Unknown је рекао...

pozicija=opozicija=populacija

"Narod zaslužuje vlast kakvu ima"

nasdvoje је рекао...

verovatno zaslužuje, ali znam da ovo što imamo sad niko nije odabrao kad je birao. sve mutljavine i kombinacije i počinju od te jedne opšte mutljavine i kombinacije u kojoj palma, arkanov pulen iz jagodine, postaje američki čovek #1 za srbiju pa kaže da ne može patriotizam da se sipa u traktore. i onda "odjednom" više nikom ne smeta, već je uvažen i poštovan kao ključni igrač. pa najevropljanin dačić, sve poprima obrise burleske... nisam siguran da je ovo narod zaslužio, iako ne kažem da nije kriv ako pretpostavimo da uopšte postoji kao realna kategorija.
doduše, pretpostavio sam takav razvoj situacije pa nisam ni glasao...

Unknown је рекао...

Te egzibicije koje političari čine, njihove laži, prevare i neodgovornost, sve to dolazi od nas samih. Nisu političari pali sa Marsa, pa nam se popeli na grbaču. Mi smo sami takvi. I dok se ne dese kvalitativne promjene u bazi, ništa se neće promjeniti ni u političkoj "eliti".

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.