понедељак, 6. децембар 2010.

Ućutkana demokratija

U sveopštem ataku na bolje sutra, poslovično progresivni ministar vojni Dragan Šutanovac prevazišao je i sam sebe najnovijom izjavom u korist (neželjenog) pristupanja Srbije NATO Alijansi. Ministru se očigledno nimalo ne dopada preovlađujuće raspoloženje u Srbiji povodom ovog strateškog koraka, a još manje pozivi na referendum koji bi iza sebe imao legitimnost budući da bi odluka na njemu počivala na volji naroda. Elem, reče Šutanovac da bi i reforma jezika Vuka Karadžića sigurno pala na referendumu da je kojim slučajem iskušavana na taj način. I onda, vajka se Šutanovac, ne bismo imali moderno pismo.
Osim što je reč o, u najmanju ruku, čudnoj analogiji, mora se priznati određeni nivo veštine u ministarskom logičkom vrludanju. Ovaj oblik decizionizma u kome je demokratija samo kulisa koja ne znači ništa u praksi nije ništa novo - pogledajte samo na koji način je ratifikovan Lisabonski sporazum u zemljama EU, čak i tamo gde je bilo referenduma, na kraju se došlo do željenog i jedino mogućeg rezultata - sve države su ratifikovale dokument koji će im dodatno suziti suverenitet. Tako su i demokratske srpske vođe koje su na demokratski način uredile medije i manjinska pitanja sa radošću preuzele taj trend po kome oni nekako uvek znaju bolje od glasača šta je za njih dobro pa će onda i da se ponašaju u skladu sa tim opredeljenjem.
Naravno, demokratija je takav oblik vladavine koji se mnogo sporo razvija a veoma brzo kvari, polažući oružje pred različitim malignim formama među kojima su totalitarizam (raznih fela) i s njim pod ruku populizam svakako najopasniji na duži rok. Ali, u ambijentu u kome "demokratičnost" kao politička odlika nema alternativu, jasno je da živimo u svojevrsnom obliku demokratskog totalitarizma - što Šutanovčev medijski istup samo potvrđuje. Tako demokratija postaje ono što je poželjno u očima vladara, i na taj način demokratija prestaje da bude ono što istinski jeste, još preciznije, ne zaslužuje da se naziva tim imenom.
I sad, čak ni u tome nije problem (tj. zamislimo da nije) već u činjenici da, kad je već tako kako je, gomila sredstava zapravo odlazi budzašto - u šminkanje totalitarnosti demokratskim bojama. Čemu sve te mesne zajednice, skupštine opštine, Vlade itd. Čemu uopšte izbori kada biračko telo ne zna, tj. vladari znaju mnogo bolje. Primeri za to ne dolaze samo sa makro, već i sa mikro plana.
Redovni čitalac našeg bloga Strahinja Macić javio nam se sa željom da ukaže na još jedan primer bezakonja u ime zakona. Naime, ministar  za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić je prostorno isplanirao još proletos da se u Ćićevcu izgradi Postrojenje za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada, koji bi bio finansiran iz IPA fondova EU. Prema iscrpnoj dokumentaciji koju nam je čitalac dostavio, lokalna samouprava i zbor građana su se većinski opredelili protiv gradnje ovog objekta, ukazujući pritom na brojna mimoilaženja sa važećim Zakonom o otpadu, u kome piše da postrojenje ovog tipa mora da bude udaljeno najmanje pet km od naselja i dva km od reke, ali izgleda da sveznajući Dulić zna bolje od zakona čim je izabrana lokacija neuslovna. U sličnom tonu odbijanja prošli su i uredno dostavljeni zahtevi za referendum, skupštine opštine Ćićevac  u sadejstvu  sa Ministarstvom tera po svome iako se oglasila i struka sa negativnim mišljenjem. S druge strane, pripitomljeni mediji ćute, Ministarstvo za lokalnu samoupravu ne koristi svoja zakonska ovlašćenja, pa posledično javnost ne zna ništa o ovom poduhvatu koji, po svemu sudeći, ima dosta zavereničkih nota u sebi, uprkos zaklinjanju u transparentnost i demokratiju glavnih političkih igrača u ovoj slobodnoj (kah kah) i demokratskoj (apćiha) zemlji.
Prema pisanju Macića, Dulić je iskoristio svoj ministarski položaj da spreči objavljivanje dva priloga u velikim nacionalnim medijima koji su imali nameru da se pozabave ovom problematikom te se čitalac obratio našem blogu sa željom da bar simbolično probije medijsku blokadu u kojoj se našao  ugroženi Ćićevac. Blokada je na ovaj način bar malo probijena, ali pitanje je da li to može imati ikakav uticaj na nedodirljive predstavnike naroda, one koji hrle u NATO, koji nas je, za sve zaboravne, koliko do juče ubijao i sakatio bez ikakvog pardona i milosti, a sad mirnodopski dovršava taj poduhvat gradeći otpadna postrojenja koja bi da sponzoriše ekološki svesna i demokratična EU. Vuku to ipak ne može da se zameri, iako je onog proto-hipstera Miljkovića ubila prejaka reč.


Will our children look back
With hatred or despair
At a generation of idiots
Who just didn't care
About the fossil fuel fumes
And the aerosol sprays
That put holes in the ozone
And let in the rays
That can cause cancer in humans?
And what is it all worth
Heating up our globe
Destroying our own Earth?
What will they think
Of us with no concern
About the seas of shit
And radiation burn?
We who watched
The waters of the world
Turn to lakes of lava
Killing every form of life?
Will they have regrets
For being born at all
Into a world where only
Acid rain can fall
On all the empty fields
And on the vacant lots
Where cockroaches and crab grass
Are the only crops?
Acid rain dissolving away
The monuments of man
Run for your lives!


Acid rain
Smell the rain coming?
Acid rain
Run for cover now!
Acid rain
The water is on fire!
Acid rain

12 коментара:

Unknown је рекао...

A, pa ovi će lopovi završiti kao oni iz devedesetih, samo što možda od ovih neće ostati mnogo toga za suđenje, biće prerađeni u tim svojim pećima za đubre. Šteta je samo što ova naša demokratija funkcioniše samo na izborima, još je moramo malo dorađivati, a govna smenjivati. Ne znam kako drugačije okarakterisati političare nego kao izmet, posebno ove što se izmetnu na vlast... Stranka je tu nebitna, u pitanju je izgleda zarazna bolest.
Ne znam samo šta će Srbija dobiti ulaskom u NATO... Verovatno će se neko nafatirati love, a neko ginuti nizašta, kao i do sada.

Milja Lukić је рекао...

Da je u 19. veku bilo referenduma oko pisma i jezika, Vuk bi još tad bio proglašen za reformatora, ne bi morao onoliko da se krvi s "jevropejcima". I mnogo ranije bismo imali savremeno pismo!
Analogija postoji samo u delu "jevropejci" vs "svinjari i govedari". Izgleda da je Šutanovac bežao sa časove srpskog i istorije, a ako nije, onda je jednostavno - glup. Toliko glup da ne može da shvati koliko je glup. Vajni ministar vojni!
Trebalo bi ga podsetiti i da je njegova stranka - demokratska, pa kad se već tako zove, trebalo bi da makar zna šta je demokratija, ako već nema nameru da bude demokratičan.

Zoon је рекао...

eh, Šutanovac pa glup, ma dajte molim vas :)

Nego, mi iz ''pasivnih'' krajeva još se sjećamo nekih starih riječi koje se danas rijetko koriste.

Danas Srbi najčešće koriste tursku riječ BUDALA ili romsku DILEJA kad nekome žele da kažu da je ŠUTAN (kratko U).

Da nismo zaboravili stare riječi znali bi da mu piše na čelu ko je i šta je.

A i ova Vlada je od početka takva, prvo je Dulić furao ekologiju a Đelić nuklearke (definicija shizofrenije), sad vidim da je carevo odijelo počelo da se rašiva...

Milja Lukić је рекао...

ŠUTAN! Koja divota. :)
Zoon, hvala ti za novostaru reč!

Zadužbina Strahinje N. Macića је рекао...

Apdejt, s obzirom da je došlo do greške u prenošenju informacije: Ćićevačka lokalna samouprava i Ministarstvo nastoje da bez obzira na proteste građana i stručne javnosti; silom, zloupotrebama i manipulacijama, protivustavno i protivzakonito, sagrade to postrojenje.Nisu se obazreli na peticiju kojom se 80% građana sa biračkim pravom izjasnilo protiv gradnje postrojenja. Odbijen je zahtev za referendum, iako je Skupština opštine bila dužna da ga raspiše. Komisija za planove (članove imenuju opština i Ministarstvo)je nakon negativnog mišljenja smenjena u roku od 24h, nakon čega su protivzakonito imenovane još dve koje su dale pozitivno mišljenje.Stoga, molim da se izvrši ispravka u tekstu. Opštinsku upravu, kao i Ministarstvo, građani i njihovi interesi ne dotiču.Hvala, unapred. I hvala još jednom na objavljivanju teksta.

Retka Zverka је рекао...

Intenzivne nagone za povraćanjem gajim od demokratičnosti, pravičnosti i političke korektnosti. Nice pic, mislim na "drvo života". Sada Ćićevac, sutra pod mojim, tvojim ili svačijim prozorom. Želim da doprinesem da se ova informacija proširi, a pozvaću i ostale koji žele da se priključe. To je najmanje što možemo da uradimo svi zajedno.

Džunglica је рекао...

Puštiti ligrove na njih! Nemam reči! Mada, to i nije ništa čudno. Kada se to poštovala volja naroda a da se kosila s mišljenjem političara?

A Šutan je epik! Od sada koristim tu reč.

Miodrag Ristic је рекао...

Novogovor? Kakav Orvel nije mogao ni da zamisli...

Unknown је рекао...

A kakvo je poreklo tog otpada, mislim, odakle otpad dolazi, s obzirom da EU finansira postrojenje?

Zadužbina Strahinje N. Macića је рекао...

Sredstva se obezbeđuju kroz instrumente predpristupne pomoći EU. Centar će sadržati postojenje za fizičko - hemijski tretman otpada, deponiju i skladište pre tretmana. Projektuje se za ukupne količine opasnog otpada koji se generiše u Srbiji na godišnjem nivou - 48.000t i radi saniranja tzv. istorijskih zagađenja uz napomenu da se procenjuje da će se u narednih par godina ove količie udvostručiti. Uvoz je moguć i već se obavlja kada su u pitanju posebni tokovi otpada. Definicija, klasifikacija i način postupanja propisani su prevashodno Zakonom o upravljanju otpadom i posebno Pravilnikom o načinu postupanja sa otpacima koji imaju svojstva opasnih materija (Sl. glasnik RS, br. 12/95) koji ga prati i Zakonom o potvrđivanju Bazelske konvencije o kontroli prekograničnog kretanja opasnih otpada i njihovom odlaganju (sl. SRJ – Međunarodni ugovori br. 2/99). Lista je dosta duga, pa bih samo izdvojio: otpatke iz proizvodnje, formulacije i upotrebe biocida, fitofarmaceutskih proizvoda, hemikalija za zaštitu šuma, iz temičkih procesa koji sadrže cijanide, mineralna ulja koja ne odgovaraju svojoj prvobitnoj nameni, zauljene otpadne vode, azbest, otpatke koji u svom sastavu sadrže jedinjenja hroma, bakra, cinka, olova, arsena, kadmijuma, žive i njihovih jedinjenja.

Zadužbina Strahinje N. Macića је рекао...

Za sve koje interesuje pitanje otpada
http://zaduzbinastrahinjenmacica.blogspot.com/2010/12/opasni-otpad-i-prikljucenija.html

Charolija је рекао...

Način na koji su došli na vlast će biti jedini način da ih i sklonimo sa vlasti, samo, što neko već reče, ovi neće ni do suda stići.

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.