петак, 24. децембар 2010.

Plavo tkivo - Heart Sound Simulator (Free Download)



Floor No. 4

Kao i većina drugih novotarija, i breakbeat/drum n bass (dnb) se relativno brzo primio na brdovitom Balkanu, bar što se tiče slušalaca, a ubrzo zatim i didžejeva. Problem sa ovim muzičkim žanrom na globalnom nivou je bio u tome što je prebrzo izvetrio - što u undergroundu (počelo kompleksaško takmičenje u budalaštini "ko će tvrđe i grublje"), što u mejnstrimu (pa ipak je David Bowie potpisao jednu od boljih dnb pesama ikad).
U domaćem ambijentu ono što je bolno nedostajalo je produkcijski element- iako se u jednom trenutku činilo da (skoro) svi (bar malo) slušaju ovaj pravac, izostali su relevantniji domaći izvođači, pa stoga nije ni čudo da je najbolja srpska pesma svih vremena u ovom fahu delo sestara Kovač na koji su onomad brojni bacali peglu, a pesma je i posle toliko godina sasvim prijatno slušalačko iskustvo (eh, ala je Kristina repovala - k'o zmaj).
Doduše, dešavalo se da izlete neki "pop" radovi tipa Intruder ili Mistake Mistake (kao i nažalost tanki Shazalakazoo), no meni je to uvek više bila muzika za normalce, za neku finu decu u koju sebe nikad nisam ubrajao. Falio je jedan podzemni atak, jedan hitac pravo među oči, i eto sa zakašnjenjem od nekih petnaestak godina smo go konačno dočekali na miniju Plavog tkiva.
U prolazu mi je rečeno da Dimitrije Cvetković, čovek koji stoji iza Plavog Tkiva, sprovodi u delo i neka drugačija muzička interesovanja u okviru sastava Tearpalm, benda koji objavljuje za zagrebački Slušaj najglasnije (kad ovde nema takvih izdavača) i ima dosta meni poznatih fanova u koje se takođe, nažalost, ne ubrajam (nije da nisam probao, suviše mi je lelujavo i rastreseno). Plavo tkivo baštini muzički obrazac koji mi je mnogo bliži srcu - na simulatoru zvuka srca sve vrvi od brejkova - od onih klasičnih hip hop preko brejkbita do uobičajene dnb lomljave koja zvuči začuđujuće sveže (lično se ne sećam kada sam poslednji put neki album ove fele preslušao od početka do kraja).
U moru masnih bas linija i vazdušastih sintija sa lepim i doteranim strukturnim rešenjima unutar pesama (nije ono kao što se u doba vrhunca često dešavalo: majstor nađe jedan loop pa ga vrti u nedogled), našlo se mesta i za nekoliko vokalnih numera, urađenih po istinski svetskim standardima. Imajući u vidu sve rečeno o domaćem dnbu, Plavo tkivo bar malo popravlja sveukupan utisak. Što bi se reklo, bolje ikad nego nikad, u šta imate priliku da se uverite već sad.

5 коментара:

koneyn је рекао...

Spominjanje Bowie-a me podseti na temu iz filma u kom je glumio sa Goldiem (Everybody loves sunshine) >> http://www.youtube.com/watch?v=6lAyJnjUYzQ

Što se glavne teme tiče, stvarno jako kvalitetno izdanje, teško je naći neku bitnu zamerku. Ako ćemo o žanrovima, ne sećam se ničeg ni izdaleka sličnog sa ovih prostora da je bilo vrednije pažnje od ovoga. Pomenuti Intruder mi je bio simpatičan pojavno, kao i u smislu entuzijazma za muziku koja ne prolazi na ovim prostorima, ali ništa više od toga, uvek mi je falilo dosta toga u samom zvuku da bi ih slušao.

Moj (možda sasvim lični) problem sa dnb/breakbeat prizvucima je njegova zakucanost u vremenu, nešto što će uvek oduzeti na svežini celoj stvari, ma koliko sve ostalo zvučalo novo.

"In December" zaslužuje valjan spot i ozbiljnu rotaciju na bilo kom mediju koji makar načelno drži do kulture.

nasdvoje је рекао...

znaš i sam da takvih medija nema.

koneyn је рекао...

Nisam u toku, nemam TV :D

nasdvoje је рекао...

nisi ni svestan koliko si blagosloven :)

koneyn је рекао...

Svesno ga sam se i odrekao... ;)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.