четвртак, 26. новембар 2009.

Portal - Swarth (Profound Lore)


Na samom početku trećeg studijskog albuma australijskog death metal sastava kao da je neko uključio mešalicu za beton i u nju bacio rifove. Tokom četrdeset minuta trajanja ovog izdanja, malo je planiranih trenutaka predaha, pa će i od vašeg mozga momentalno ostati samo froncle, primoravajući vas da potražite zagrljaj omiljene plišane igračke iz detinjstva kako bi bar na tren amortizovali traume koje Swarth kao ultimativna kazna za uši sa sobom donosi.
Zabačeni kontinent je i od ranije međ' globalnim underground bratstvom poznat po ekscentričnim predstavnicima muzičkih ekstrema. Prisetimo se samo kultnog death metal sastava Sadistik Exekution čiji je studijski album iz 1994. svojim imenom (We Are Death... Fukk You!) ne samo izazvao salve smeha kod fanova, već i izrazio protest protiv etiketiranja benda (od strane francuske kuće Osmose koja je objavila album) kao predstavnika blek metal struje. Granice između laicima istovetno grozomornih podžanrova u slučaju Portal (nastao upravo 1994) od samih diskografskih početaka sastava (debi Seepia, 2003) nisu bile striktno iscrtane. Košmar koji u sebi sažima sve sile mraka se nastavio i sa odličnim, istovetno nezemaljski shizofrenim Outre, objavljenim pre dve godine.

Larvae

Domus Lacunae
Meta Matriculant
Theta Genus
Fait Accompli

OcturKnell Unfurl
Husks of Hearths Litter
Inquilines Dither

Pupa To Pupils
Pupa To Pupils
Pupa To Pupils
Pupa To Pupils

Olde Guarde Dipteran Order
Spheres Flous Prod To The Marrow
Fly Anointment Prey Eclipsed

Pupils To Master
Pupils To Master
Pupils To Master
Pupils To Master

Olde Guarde Dipterous
Olde Guarde Dipterous
Olde Guarde Dipterous


Nekada najprogresivnija podvrsta teškog zvuka već maltene dve decenije prolazi kroz kreativnu stagnaciju u kojoj caruju likovi kojima je jedini cilj da pokažu sa koliko veštine vladaju svojim instrumentima. Pridev technical počeo je sam od sebe da se lepi uz glavne predstavnike žanra, vremenom samo povećavajući zjapeću provaliju kreativnosti.
Portal se svojim čudotvornim, prepoznatljivo haotičnim rukopisom nadovezuju na sama izvorišta žanra. Posebno je primetan uticaj rodonačelnika žanra Morbid Angel, još preciznije gitarskog čarobnjaka ove grupe Treya Azagthotha, koji je sa samo šest žica pod prstima u stanju da migrenoznim prstolomom u visoko estetizovanom maniru oslika kuljanje lave i slična oslobađanja rušilačkih snaga kako prirode tako i čoveka. Osobenom, netehnički nastrojenom stilizacijom Portal svojom neortodoksonošću produbljuju postavke slavnih prethodnika, vraćajući na velika vrata zlokobnost i ushićenje u death metal, odlike koje su mu svih ovih zatucanih godina veoma nedostajale. Ova ploča može se predstaviti i kao ruka koja kao da neprestano guši slušaoca kada sa dočepa njegovog vrata, gurajući ga dalje u znojem lepljive ponore paralelnih dimenzija postojanja.
Baš kao nekad, za dešifrovanje svakog pojedinačnog stiha (a bogami i svake druge, originalno ispisane reči) sa ovog albuma bi mogli da se napišu naučni elaborati, a dosta pažnje posvećuje se i scenskom izgledu, pa se tako misteriozna trojka na bini pojavljuje sa uvrnutim šeširima ili starovremskim časovnicima (!) preko glava. Kad se sve sabere, pred sobom imamo još jedan u nizu trijumfa kanadske etikete Profound Lore, koja nam već nekoliko godina unazad svojim izdanjima poništava uspostavljeni prag tolerancije.

Omenknow

Onomatopéique
Mot Juste Leit Motif
Emit Retsam Onus

Xedoc Cra Miv Sole Cysp Prel
Aviv Eavral Ovo Moixa
Nar Rooko Yaws Esod

Fin De Sieclè

Essam Eres Narovv Avoir
Dacric Neuric

Evis Kniv Citamsaih
Aesuan Draug
Kiv Ruciv
Laromm Doffy
Mucimm Siv
Xodarave

Nomenon

2 коментара:

kerovođa је рекао...

odmah sam raspoložen za šutku i slemovanje...anticipiram da će se pojaviti kao podloga nekoj filmskoj sceni (horor naravno).stvarno su interesantni zbog tog ambijentalnog pristupa u aranžmanskom smislu (raspolućene gitare, bas iz dubine i pozadine i taj nervno isprekidan bubanj i sugestivan glas). ako nisi slemovao dok si slušao, ne priznajem kritiku:)

nasdvoje је рекао...

хахаха

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.