уторак, 17. новембар 2009.

Fire walk with me - 5 + 1

Mislila sam da će ih biti više, ali među mojim omiljenim filmskim scenama seksa su ovih pet plus prvo, počasno mesto. Slede možda kratka objašnjenja, da ne bude da gledamo scene seksa bez intelektualnog konteksta, al u ovom slučaju, konačno, slike govore više od reči.

5.Lust Caution (2007) - Ang Lee
Na ovom jutjubu se zapravo vidi samo predigra, al ko god je pokvareno ko ja, pokušavao i ranije da reprizira, od svih dramskih jada između revolucionarke i buržuja, samo scene seksa, nije se ovajdio jer su uglavnom uklonjene s neta. Što je valjda ok. Net u principu stvara osećaj da možeš da dobiješ šta ti srce i ostali organi ištu, pa se i ja, ko valjda većina ljudi, nađem u čudu kad mi se nešto ne da. Što bi se pa sve dalo.
Inače, ovo je najnoviji film iz kog mi se neka scena seksa zavrzla u glavi. Bilo ih je još novijih, npr. iz filma Zift, al nekako su snimljene kao za časopise i fali im života - il je ženska suviše modelovana, il je snimljeno iz uglova koji su distancirani, postiđeni, stilizovani, što se za Lust Caution ne može reći iako ziheraški igra na kartu zabranjene strasti.

4.Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)- David Lynch

Scena u Bang Bang baru. Kapiram da muškarci u ovom slučaju nisu inspirativni, ali fora je u pogledima koje razmenjuju Lora Palmer i Dona, i što se takmiče koja sme dalje da ode. A, Linč dobro zna da je fora u posmatranju. Dim, i to što je sve na kvarno, bezobrazno i u mraku verovatno doprinose efektu da se nalazite na najzabitijem mestu svog bića gde vam je sve dozvoljeno iako vas svi posmatraju. Valjda zato nudističke plaže nisu seksi, već više ko hladnjače na suncu. Ni malo bezobrazne.

3.The Postman Always Rings Twice (1981) - Bob Rafelson

To je ona scena u kojoj se ne zna da li se Džek Nikolskon i Džesika Lang tuku ili seksaju. Kad sam prvi put gledala ovaj film, bilo mi je čudno kako su mi u isto vreme gadne čarape Džesike Lang, nekakve džak-podvezice i kako je sve okolo aljkavo, neko brašno se razletelo, oni čančići padaju, a scena toliko dobra da ti je neprijatno da je gledaš u društvu. Sve čekaš oće li neko od ono dvoje da progovori, da razbije tu "tišinu" koja traje i traje. A, sad mi se čini da je Rafelson baš hteo te detalje - savršena Džesika, ponosna i ko od mramora, a u suštini, ima te čarape zemljane boje. U ranjivosti je caka.

2.Crash (1996) - David Cronenberg



Zapravo ceo ovaj film je jedna duga seksi scena. Gledala sam i Dum generaciju i Lerija Klarka čije klince vazda stavljaju na liste tipa ove moje, ali nema filma koji u isto vreme uznemiruje i pali kao što je Sudar. Mogla bi o tome da pišem do sutra, i zašto me Balard fascinira. Posle njegove zbirke Četvorodimenzionalni košmar, nisam mogla da se opasuljim da je neko u stanju da do te mere u mislima napusti sve ovozemaljsko, a onda, sa te udaljenosti dohvati i najmanji atom koji čovek ima u telu i stisne ga kao ogoljeni polni organ. Čini mi se zato što je ukinuo svaku vrstu posredništva i senke između organskog i duhovnog i pronašao neki prostor gde se ponovo rađaju kao celina, gde su neprijatno i prijatno i što bi rekli eros i tanatos jedno. Zapravo, iako je scena snimljena kao profesionalni porno, ovo je zapravo intelektualni seks.

1.Boys Don't Cry (1999) - Kimberly Peirce

Ipak ću da se spustim nešto niže, međ mrave i travu. I ovo je samo kompilacija slajdova iz filma, jer te scene koju sam tražila nema. Reč je o sceni u kojoj Brendon Tina i njegova devojka Lana sede u travi, a odozgo bije mesečina. Uslikano je gomila razglednica na kojima se likovi u teksasu vaćare, što u reklamama za farmerke, što na ljubavnim razglednicama, al kunem se da skidanje teksasa nikada nije snimljeno sa ovoliko osećaja da nije ni primaći svili, kadifi i podvezicama konkubine kod Anga Leeja. Ok je Balard, al ništa bez kravara! Plus, nema seksepilnije glumice od Kloe Sevinji.

+ Microcosmos: Le peuple de l'herbe (1996.) - Claude Nuridsany i Marie Perennou



I još dublje u travu.
Ovu kasetu, koju sam do malopre znala samo pod imenom "Mikrokosmos, dokumentarac nekog Francuza", ukrala sam u video klubu (jednom od dva iz kojih su me otpustili). VHS je sad negde kod mojih, ali scena sa puževima mi je ostala u srcu kao najsavršenija i najsenzualnija scena seksa koju sam ikada videla u životu. To je bliskost kojoj težim (možda puževim korakom, ali s verom u taj dan, jer takve stvari valja raditi polako).

8 коментара:

ves је рекао...

Nemam neku svoju listu, ali skoro sam gledala Hunger, sam pocetak filma sa Bauhausem, dok Bouvi i Denev privode veceru, mi je nesto najukusnije sto sam gledala u poslednje vreme.

:)

kerovođa је рекао...

ovo je tema za "after midnight":)
zanimljiv izbor, pogotovo kad dolazi iz ugla suprotnog pola.
dodajem par scena koje su meni ostale urezane u sećanje:
*wiliam dafoe & lora dern > wild at heart ( ko zna koja je scena zna )
*iz crash-a bi izabrao scenu sa terase "with a view on a higway"
*birel unel & sibel kekilli > gegen die wand (sve scene seksa iz ovog filma su čulno opipljive, a i njih dvoje su super par)
.
.
.

ves је рекао...

(evo za podsecanje: http://www.youtube.com/watch?v=3BIZ6huzFTE )


Dobra mi je i scena u Don't Look Now, kao nesto skroz drukcije od onog sto si spominjala u tekstu.

nasdvoje је рекао...

Ves, super si se setila za Don't Look Now, ta scena je odlična! a, i ova iz Hunger, mada je meni od Tonija Skota draža ona iz Osvete (iako ne volim Kevina Kostnera, ona scena u kolima je divota!)
Mario, dvoumila sam se između te na terasi i ove, i još one kod aviona (mislim da je s početka filma), al je prevagnula ova. Na terasi je super, al kratko traje:)

ves је рекао...

Kod Lust, Caution stoji isecak iz Crasha, ne znam da li si videla to?

Mogu da zakljucim da se Tony Leung nauzivao tokom svoje filmske karijere :D

kerovođa је рекао...

malo skretanje sa teme (ostao sam dužan odgovor:)

preslušao sam the chap "mega breakfast" i nisam baš oduševljen. da sumiram kratko: previše intelektualizacije, a premalo emocija - za moj ukus. izdvajam 3 pesme sa albuma koje ću nastaviti da slušam:
1.take in the face (najbolja)
2.wuss wuss
3.i saw them

nasdvoje је рекао...

evo je recka :) http://nasdvoje.mojblog.com/p-the-chap--mega-breakfast-loghostly-international/167238.html

nasdvoje је рекао...

hvala, ves, evo ispravila sam

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.