понедељак, 30. новембар 2009.

Kelpe - Cambio Wechsel (DC)

Dok je bio tinejdžer, Kel McKeown je imao nekoliko opsesija. Najveća među njima bila je skejtbording. Dečko iz Loughborougha je jednog dana video da su se točkovi istanjili i da je vreme za promenu u njegovom životu. Setio se muzike, koju je pravio još na Amigi, zabavljujući se sa ortacima unutar šaljivih rep grupa. Uzeo je ime Kelpe i počeo sa novom vožnjom.
Od 2004. godine i debija Sea Inside Body, Kelpe je objavio još jedan album (Ex-Aquarium, 2008) i nekoliko 12'' izdanja, a nedavno je na svetlo dana izbačen i treći LP Cambio Wechsel, koji je kao i prethodna njegova izdanja objavila etiketa DC čiji je vlasnik Jonathan Soul Kane, DJ i producent poznat po radovima u prošloj deceniji. Muzika koju Kelpe potpisuje bi najkraće mogla da se okarakteriše kao IDM, ali stvari nisu baš tako jednostavne kao što izgledaju na prvi pogled.
Šta uopšte znači IDM? Poznato je da je to skraćenica koja označava muziku za ples uz koju može da se misli (hahah, kakva pretencioznost), ali sudeći po zvuku koji McKeown preferira teško je zamisliti nekoga da pogine od đuskanja uz Cambio Wechsel. Reč je o downtempo elektronici sa izbrušenim interesovanjem ka eksperimentalnijim formama, uz češanje o ramena neizbežnog hip hopa. Ukratko, hip hop za ljude koji ne slušaju hip hop, mada nije poznato ko danas ne sluša ono što se ovih dana krsti tim imenom (iako to baš i nema previše veze sa mozgom).
Stoga nije čudno da se Kelpe upoređuje sa onim što rade Prefuse 73 ili Flying Lotus, neko je pomenuo i Hudson Mohawke, ali meni to poređenje i nije baš po volji, pošto Kelpeu eksperiment nije cilj po sebi. S druge strane, Cambio Wechsel je satkan od tema koje otkrivaju za elektro eksperimentatore ne baš uobičajeni smisao za humor, koji se najbolje ogleda u ruiniranju džezerske zabave u začetku kičastim elektro intervencijama u minijaturi Moving Picture Three.
Kelpeova elektronika u većem delu ovog albuma diše (proveriti teme The Blankout Agreement i After Gold), spremna da gličovanjem kao medijani šale i preciznosti, udahne novi život muzičkim predlošcima na koje je tokom godina pala prašina. Kada poželi da bude moderan, Kelpe je najbliži sazvučju kojim suvereno vladaju Boards of Canada (pogledati spot ispod). Iako moderne elektro izvođače bije glas da su neslušljivi i dosadni, nova ploča koja potpisuje Kelpe potvrđuje da su stereotipi tu da bi se rušili.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.