понедељак, 14. децембар 2009.

Squarepusher - Solo Electric Bass 1 (Warp)




seb-1.08

Među izvođačima koji su svoje ime stekli u najšire shvaćenom domenu elektronske muzike, u poslednje vreme se može primetiti trend "vraćanja" konvencionalnom instrumentarijumu. Jedan od njih je i Tom Jenkinson, publici mnogo poznatiji kao Squarepusher, koji se krajem leta ove godine oglasio snimkom svog pariškog nastupa sa džez festivala održanog 2007. godine.
Okej, nije neobično da likovi koji su svoje muzičke odiseje započeli iz spavaćih soba nastupaju pred neobičnim auditorijumom, uzimajući u obzir napomenu da je više nego umesno pitanje šta je ovih dana uopšte neobično. Prvoloptaški odgovor, bar u Squarepusherovom slučaju, je činjenica da je na pomenutoj svirci koristio isključivo bas gitaru.
Ipak, život nas uči da ništa nije tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled, mada je mnogo jednostavnije nego što nam se katkad čini. Iako poznat po svojim acid/drum n' bass radovima vremenski lociranih na razmeđu dva milenijuma (od kojih je na mene poseban utisak ostavio džezerski i mračan Music is a Rotted One Note (1998)), što je Squarepusheru obezbedilo mesto u istim rečenicama u kojima se pominje njegov kolega sa etikete Richard D. James (aka Aphex Twin), Jenkinson je istovremeno i, slobodno se može konstatovati, virtuoz na bas gitari.
Vidim mnoga smrknuta lica na pomen ideje albuma u kojima se čuje samo jedan instrument. Slažem se, to odmah budi asocijacije na muzičko iživljavanje, ili sluzavim rečnikom rečeno, instrumentalnu onaniju. Srećom, ovaj muzički sokoban je dovoljno inteligentan da izbegne tu primamljivu zamku za ispaljivanje egoistične pirotehnike, te na ovom albumu, na svoju i radost publike, Jenkinson malo zabavlja sebe, a malo sve ostale.
I dok omot može da se tumači i kao pomalo bizaran omaž grupi My Bloody Valentine, sama muzika na albumu je neopterećujuće prijatna vožnja kroz jazz fusion/avantgarde predele koji katkad podsećaju na solo radove Stanleya Clarkea. Kompozicije u kojima Jenkinson okida šest žica na specijalno izrađenom instrumentu nemaju posebne naslove, a sudeći po imenu ploče, u pripremi je i nastavak. Za sada, korektno, ali ništa više od toga.

seb-1.03

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.