недеља, 20. децембар 2009.

Tristeza - Fate Unfolds (Better Looking)

Kao jedan u nizu bendova čije korene možemo naći u drugoj polovini prethodne decenije, sastav Tristeza iz San Dijega je sve ove godine nudio svoju varijantu pogleda na muzički kosmos koji se preširoko naziva post-rock. U slučaju ove trojke u užem, i sedmorke u širem smislu, ova žanrovska odrednica je kao opis opusa ovog benda bliska svom izvornom značenju - instrumentalna muzika koja je odsvirana konvencionalnim rok instrumentarijumom ali nije rok.
Poznavaoci španskog i portugalskog za ime benda vezuju tugu, no ova Tristeza nema tragičnu potku - njena muzika, hipnotičkog opsega, često se prelivala u razdragane delirijume "svadbarskog" i "anđeoskog" tipa. Takav sklop kompozicija, pretežno naslonjen na dub i kraut nasleđe, suštinski se razlikovao od dugog i strpljivog građenja melanholičnih svetova koji su isparivali u jecajima gitarskih provala oblaka ili ako vam je draže, u shemi tiho-glasno-tiho koja je postala zaštitni znak, svojevrsna konvencija žanra koji je nastao kao protest protiv nekih drugih ograničavajućih konvencija.
Posle hrpe izdanja različitih dužina zaključno sa CD/DVD izdanjem En Nuestro Desafio, grupa se posle trogodišnje diskografske pauze vraća novim albumom na scenu. Članovi benda (Christopher Sprague, James Lehner i Luis Hermosillo) su u međuvremenu spoznali roditeljske čari i kao zreliji ljudi krenuli u novu audio avanturu. Za razliku od brojnih instrumentalnih bendova koji natežu svoje teme kroz dvocifreni broj minuta, Tristeza se najbolje snalazi u pop formatu pesama - njeni komadi na ovom ostvarenju (u pitanju je digitalno izdanje, vinil ima dve numere više) samo u jednom slučaju prelaze četiri minuta.
Ljubitelji sporta znaju šta je ovde po sredi - zamislite pregled najzanimljivijih detalja neke utakmice, pretočite ih u muziku i dobićete Fate Unfolds, muzičku Ligu šampiona i Europa kup na jednom mestu. Kao da je jedan gargantuanski džem sešn isečen i sveden na svoje najjače trenutke. U njima, grupa je i dalje do grla u kraut/dub sazvučjima tu i tamo hvatajući u letu po koju anđeosko-svadbarsku zvezdu padalicu. Ovom prilikom izdvajamo fenomenalni latino ringišpil u pesmi BLKFLMNGO koja ima svoj podvodni kontrapunkt u dub minijaturi Mr. Beat/Street Tax.
Slušaoci koji drže do primenjene otologije rado će se poslužiti nekim od ponuđenih zvučnih melema sa ovog kratkog ali slatkog izdanja koje sa lakoćom ulazi u najuži izbor favorita sezone.

2 коментара:

Kaldrmas је рекао...

Moram da ti kazem, ovo je sjajno. I ovo sto sam poslusao a i tvoja recenzija.

nasdvoje је рекао...

zahvaljujem! :) (rekoše nam učene glave da se kaže "zahvaljujem" kad nešto prihvataš, a "zahvaljujem se" kada učtivo odbijaš. hvala tebi za mogućnost da isprobam prvu opciju :D)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.