четвртак, 31. децембар 2009.

Koneyn - Transitional EP (Àsino Elettronico)

Kaže se da dokon pop i jariće krsti, ali mene živo interesuje ko je bio kum misterioznim autorima sa domaće etikete Àsino Elettronico, specijalizovane za elektronski zvuk, koja je krajem prošle godine startovala sa radom prigodnom kompilacijom. Xiqhhyiecryn? Koneyn? Umreću u mukama ako ne saznam kako se sve to *pravilno* izgovara.
Srećom, poteškoćama je tu kraj, jer ako je suditi po EP izdanju koji potpisuje manje rogobatni pseudonim od pomenuta dva, muzika na njemu vam je kao kad dođete u goste, a domaćin vam skuva tako dobru kafu da "govori strane jezike". Kolokvijalizme na stranu, Koneyn je svojim mračnim pristupom techno materiji pronašao univerzalnu žilu kucavicu koja ga spaja sa nekim od imena koja odavno pripadaju panteonu ovakvog zvuka.
Mistična minimalnost detroitskih legendi Drexciya sparena je na ovom dvadesetominutnom uradku sa zlokobnom atmosferom britanskih velikana The Black Dog. Zamračene betonske zgradurine sa omota ploče pružaju dobru polaznu osnovu za otuđenu auru beogradskih predgrađa, kroz koje se slušalac šunja uronjen u zvučnu kapsulu.
Sjaj i beda osame urbanih ranjenika verno je prenesena kroz svih pet kompozicija u kojima dominiraju gusto kondenzovana osećanja ukletosti postojanja u kome si otpisan i pre nego što si došao na ovaj svet. U tom smislu, nekomunikativnost Transitionala sa širim auditorijumom može da se tumači i kao tajni jezik nekolicine upućenih i svojevrsna politička poruka (a pravi techno je pre korporativnog davljenja u lažnoj, lovom nafatiranoj zabavi bio žanr sa izoštrenom političkom pozadinom). Daleko od gungule i reflektora lažima zasićene javne scene, Transitional je nenametljivi trag života u naseljenim predelima do kojih kamere ne dopiru. Kao takav, on pruža dragocen uvid u stanje stvari na simboličkom nivou.
U međuvremenu, etiketa Àsino Elettronico je objavila i dugosvirajući debi koji potpisuje drugi rogobatni pseudonim (a pre njega postoji objavljen i još jedan zajednički napor dvojice autora). Ako je na njemu muzika podjednako dobra kao ova koju potpisuje Koneyn, mislim da može da se priča o sazrevanju nove domaće elektronske scene u Srba, što je nesumnjivo dobra vest.
TransitionalDownload

8 коментара:

ves је рекао...

:) Super mi je sto si pisao o ovome i da ti se svidja u toj meri. Kod mene je jedno od najslusanijih i najboljih izdanja ove godine.

Skini i Memory Lover i slusaj, mislim da znam koje pesme ce ti se svideti

nasdvoje је рекао...

skinuo sve, valjda uskoro dođe na red da preslušam... voleo bih još jedan paralelni život u kome bih samo slušao muziku...

za sad valja novi arms & sleepers (matador), svideće se i tebi, tek sad slušam a skinuo sam ga pre boga oca, bar je dva meseca star. mada su mogli ove njanjaste radiohead vokale opušteno da izbace... hehe... uf dobro je, krenula neka ženskica da peva... vidiš, real time recenzije nisu loša ideja :D nije loša ni ova maja ali definitivno ne vredi 20 $ http://www.armsandsleepers.bigcartel.com/product/the-motorist-t-shirt ... za ljubitelje bratstva i jedinstva, jedan od članova se zove mirza ramić... ovaj thom yorke umesto thoma yorkea ne odustaje ni u sledećoj pesmi... jbg... definitivno mi više leži black paris 86, sve bilo instrumentalno... šteta. možda objave dub verziju, to bi bilo wicked...

ves је рекао...

Slusala sam sam Matador i u pravu si za vokale, mozda mi odgovaraju samo u jednoj pesmi (Arhitekta npr); bilo bi vise kul bez njih.
(inace sam dugo album trazila kao "arms and dealers" lol)

ves је рекао...

Phantogram imaju dobre maje; 12 dolara. Ali ne radi dobro narudzbina za zenske, cak su rekli da ce srediti to ali nisu jos uvek

http://www.charlieeverywhere.com/charlie/

nasdvoje је рекао...

pih, ništa se ne vidi :/

nasdvoje је рекао...

meni se svidja irepress maja koja vredi 15 $ http://irepress.bigcartel.com/product/irepress-kali-t-shirt imali su ranije jednu opaku crnu sa super narandžastim slovima, ali izgleda da je rasprodata.
dobra je i bardo pond maja http://www.threelobed.com/bardo/merchandise/shirt_medicine_l.jpg ali izdrogirani hohštapleri takođe traže 20 bucks

ves је рекао...

Kako potrefis velicinu dobru? Meni odgovara od S do L, i muskog S-M, zavisno od modela, a to se tesko vidi na sajtu te zato i ne kupujem preko neta uglavnom..
SVI su imali super maju koju su mi dali, taman pasend za mene :)

nasdvoje је рекао...

odokativno. uglavnom L uzimam i nema greške, pošto je američki xl u stvari xxxxxl

meni se odeća na koju naletim po netu jedino i sviđa xd

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.