четвртак, 8. јул 2010.

Dubkasm - Transformed in Dub (Sufferah's Choice)




There's A Dub

Nije puno vremena prošlo od zapaženog & veoma prijatnog prvenca britansko-brazilske ekipe Dubkasm iz prošle godine a da se, kako to dobri stari običaji u dub sazvučju nalažu, grupa nije oglasila dub verzijom ove ploče. Nesumnjivo dobar potez, pošto je debi album predstavljao dobru polaznu tačku za dalju umetničku eksploataciju.
Ovakvu ritmiku objavljivanja ploča kojoj je kumovala jamajčanska muzička scena možemo sa punim pravom okriviti za bujanje remiksa kao zgodne forme muzičke industrije za popunjavanje budžetskih rupa bez previše prolivenog znoja. Dubkasm svojim kratkotrajnim ali obećavajućim delovanjem bez ostatka opovrgavaju tu tezu. Prvi argument je činjenica da je nedugo posle ove ploče objavljena još jedna sa remiksima pesama sa prvog albuma potpisane imenima sa dubstep scene. Drugi argument je još atraktivniji - ova ploča je možda još i bolja od "bazne sirovine", te teza o jedenju 'leba bez motike jednostavno ne odgovara istini.
Dub je muzička forma kojom se redukovanjem i ogoljavanjem muzičkog izraza na osnovne komponente i njihovimm manipulisanjem upotrebom različitih produkcijskih tehnika (reverb, echo) kojim se dobija prostran trodimenzionalni zvuk. Pri tom susretu, slušalac prosto biva usisan u njega, otvarajući tim činom kapije novih svetova u svom umu. Zbog toga, dub produkcija se može pohvaliti svemirskim atributima.
Držeći se tradicije, Dubkasm učenje predaka primenjuju u potpunosti što rezultira kvalitativno konzistentnom i homogenom kolekcijom prijatnih tema. U brušenju izraza mahom su otpali brazilski motivi. Originali pesama su prepoznatljivi ali im dabovane verzije ni u kom slučaju ne robuju već ih proDUBljuju, iskazujući svoj kvalitet. Sve to je i više nego dovoljno za dugotrajno uživanje u prijatnim letnjim večerima, po mogućstvu na prostranoj terasi.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.