четвртак, 20. август 2009.

Dubkasm - Transform I (Sufferah's Choice)

Pri kraju prve decenije novog milenijuma, dub je u sličnoj poziciji kao tehno. I dalje percipiran kao muzika budućnosti, njemu nikako da pođe za rukom da ostavi trag u sadašnjosti, svodeći gro manifestacija svog postojanja na bolju prošlost. Boljoj slici doprinose uticaji koji je ova muzika izvršila na druge žanrove, među kojima ima i nekih koji su nesumnjivo plod "inovativnosti" muzičke industrije (dub step).
Stoga, nije lako biti dub muzičar 2009. godine. To znaju i Digistep, Brazilac koji je tri godine živeo u Londonu i DJ Stryda, zaljubljenik u dub muziku iz Bristola i voditelj lokalne radio-emisije Sufferah's Choice. Njih dvojica su proletos pod imenom Dubkasm objavili prvenac koji bi mogao da pokaže put samozadovoljnom plemenu dubbera.
Transform I je znalačka stilska vežba koja pokriva sve varijacije dub muzike - od tradicionalnog roots zvuka, preko afričkih korena do modernijih tretiranja zvukova. Obilato korišćenje duvača i melodike se podrazumevaju, a tu je i devet različitih vokalnih solista - čiji koreni sežu od Brazila do Velike Britanije. Pevači ovoj transformaciji daju pitak lični pečat.
Kada smo već kod ličnog pečata, Dubkasm će ostati upamćeni kao prvi koji su na umešan i prirodan način uveli brazilsko muzičko nasleđe u dub. Samba i instrumentarijum poput berembua široj publici poznat sa čuvenog Sepulturinog albuma Roots nalazi svoje prirodno sazvučje u dub okruženju, čineći da nekadašnja studijska greška sa Jamajke uistinu poprimi međunarodni prefiks.
Svojim debijem, Dubkasm se pridružuju vitalnoj francuskoj sceni u misiji dub-relevantnosti u okvirima sadašnjice. Pozajmljujući ono najbolje iz tradicije, Digistep i DJ Stryda se prirodno nameću kao ljudi od kojih bi se u bliskoj budućnosti mogla očekivati još impresivnija zvučna putovanja.

1 коментар:

nasdvoje је рекао...

prijaju Dubkasm, posebno kad nešto radim al uvek kad krene City Walls uvek prekinem da vidim šta to ide, kad krene duvački deo

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.