субота, 23. мај 2009.

Povratak neizvesnosti u srpsku košarku

Mnogo je vode proteklo ispod Savskog mosta od poslednje ovako uzbudljive završnice u košarkaškom prvenstvu. Nakon četiri utakmice, za koje mnogi nisu ni u teoriji sanjali da bi mogle da se odigraju pre početka finalne serije, rezultat u odmeravanju snaga Zvezde i Partizana je izjednačen, a ko će postati šampion znaće se večeras, sa početkom od 20.15 časova. Ko bude pobedio, povešće u broju ukupnih titula, pošto su oba tima trenutno na koti 15.
Slično kao i u slučaju svetske ekonomske krize, koju je pre njenog početka predviđala samo šačica stručnjaka, tako je i pre početka finala gomila samozvanih analitičara "znalački" predviđala rutinsku pobedu Partizana na putu do osme uzastopne titule. Prve dve utakmice su im potpuno dale za pravo, ali su ih sledeća dva meča žestoko demantovala - Crvena Zvezda, iako na papiru dosta slabija, je uspela da pokaže i kvalitet i karakter. Glavne zasluge za ovaj, može se reći podvig, idu na račun trenera Svetislava Karija Pešića, koji gde god da se u svojoj karijeri pojavljivao, ostavljao je rezultate iza sebe.
I tako se u Srbiju vratila sportska groznica kakva odavno nije drmala ove prostore. Čak su i navijači Crvene Zvezde rešili da pređu preko bojkota najvatrenijih navijača i podrže Zvezdinu mladost. Iako su kolale priče da je Partizan zbog neke fantomske zarade produžio seriju, ispostavilo se da se na utakmice uglavnom ulazi sa godišnjim kartama, pa ova čaršijska priča jednostavno više nije imala za šta da se uhvati u realnosti.
Partizan je neprikosnoveni lider u regionu kada je basket u pitanju više od decenije, i kao takav je favorit i na večerašnjem meču. Postojanje sistema u organizaciji kluba počelo je da daje opipljive rezultate uprkos mizernom budžetu za evropske uslove. Ipak, čak i takvom odnosu snaga - košarka nije fudbal pa tako naši timovi imaju kvalitet da se bore i sa najboljim i najskupljim evropskim klubovima.
Ipak, Partizan večeras ne može mnogo da dobije a može mnogo da izgubi, i nervoza u redovima šampiona je primetna. Sa druge strane, Zvezda ima realne šanse za podvig jer je u pitanju samo jedna utakmica. Ona realno nema šta da izgubi, jer je svima već dokazala da je tim sa kojim najozbiljnije treba računati.
Finalnu seriju su krasile u najvećoj meri takmičarske utakmice sa malo toga lepog za gledanje, osim požrtvovanja svih igrača. Strahovite odbrane, mukotrpna borba za svaku loptu i svaki koš, pretežno katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja su odlike koje će krasiti i večerašnji meč. Prognoze je u ovom trenutku nezahvalno davati, ali što god da se desi, pravi pobednik je srpska košarka.

2 коментара:

stejsi је рекао...

jel ovo originalna verzija texta? zato što sam upozoren da je pun pljuvačine po sudijama :) kako bilo, odmeren je, a sve ostalo smo konstatovali u sms-ovima.

nasdvoje је рекао...

namerno sam ostavio sudije po strani, nadajući se da će majstorica proteći bez senki tog tipa. na žalost, prevario sam se, ali ko mene šta pita?

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.