понедељак, 14. децембар 2009.

sgt. - Capital of Gravity EP (Youth Inc./Penguinmarket)


Izmičući striktnim žanrovskim odrednicama, umetnosti u užem smislu te reči iznova zapada u krilo da ruši i poništava formulisane konvencije. Najbolji sveži dokaz ove teze može se pronaći na drugom miniju u opusu tokijskog sastava sgt.
Posle odličnog prošlogodišnjeg dugosvirajućeg debija Stylus Fantasticus, japanska četvorka je nedavno izbacila novi EP. Četrdesetak minuta intenzivne svirke raspoređeno je u šest raskošnih kompozicija. Za one koji se prvi put susreću sa radom ove grupe, koja već deceniju istrajava u svom postojanju, nastaju problemi pri pokušaju opisnog približavanja sviračkog izraza sastava. U načelu, ovo je post-rock, ali nije samo post-rock, jer ima i dosta jazz deonica. Teži ka improvizaciji, ali nije (samo) ni to.
Zato je bolje da se manemo pokušaja fiokiranja, kad nam sama muzika benda to ne daje za pravo. Ono po čemu je relativno lako izdvojiti grupu od ostalih muzičara u ponudi je violina u rukama atraktivne Mikko Narui. U odnosu na prethodna izdanja grupe, njen instrument na ovom miniju zadobija izraženo "keltski" prizvuk, što samo dodatno doprinosi kreativnoj haotičnosti zvučne slike svirački pod konac pedantnih Japanaca.
Malo kome kao sgt. je pošlo za rukom da na jednom mestu spoji tako različita sazvučja - od prog/psych rok karusela koji radi na gitarski pogon (Apollo Program), preko dub ekskurzije u za sad nepoznatom pravcu (neverovatna Tears of na-ga) i sumanute clap-pop vratolomke u finalu teme Ant's Planet do zaključnog sinematičnog komada Epsilon te iskusnog elektro šibanja u remiksu Ginga no Shasou Kara. Svako od kameleonskih lica japanske bande je podjednako uverljivo.
Nema sumnje da je sgt. jedan od onih bendova kojim će se prvenstveno oduševljavati muzičari, ali za razliku od većine izvođača koje prati ta često nipodaštavajuća etiketa, ovde iskrenom oduševljenju itekako ima mesta. Drugim rečima, sgt. je na ovom miniju isporučio više nego mnogi izvikani muzičari u čitavim svojim opusima. Ako vam je ideja dečije nevinog umetničkog zanosa bliska po senzibilitetu, po slušanju Capital of Gravity vaši uzvišeni porivi će biti namireni. Očekujte neočekivano.

1 коментар:

Nikola Gocić је рекао...

Ova pesma s YT-a zvuči prelepo... Moraću da preslušam i ostatak EP-a. :)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.