субота, 15. мај 2010.

Avanture caliChetnika (#1): Njuške iz OKlenda (Fuck Buttons/Clipd Beaks, GAMH, SF, CA, 05/12/10)


Šetnja do Great American Music Hall-a za mene skoro uvek predstavlja emotivni rollercoaster, put iza pakla i raja. Budući da sam 2 bloka južno pre negde progutao ponos i jedna ingenue je pobedila, krenuli smo doslovce tim redom. Naredna raskrsnica ulica O'Farrell i Polk donosi counterculture landmark grada. Klub koji su osnovala braća Mitchell, kojim je upravljao niko drugi do Hunter S. Thompson, nekada dom Roberta Crumba. O raju malo više kasnije.
Iza svega toga je Great American Music Hall.... Clipd Beaks(Oakland, CA)/Fuck Buttons(Bristol, UK) tonight @ GAMH, SF. Kupujem kartu za $10 od predvidjenih 16 od lika ispred. Crna braća ispred žickaju siću za dim kreka. Više glava nego zuba u ovom fundraiseru! Unutra me čekaju crna pinta iz familije Porter, lokalni proizvod sa Hunter's Pointa, enterijer u baroknom stilu, kičaste aplikacije po plafonima i nosećim stubovima. Mesto je do ranih 70-ih bilo restoran. Francuski, naravno, a koji drugi?! Izvikana prošlost se i dalje oseća.
Auditorijum sastavljen uglavnom od anglo dijaspore, studenata sa Srednjeg zapada i lokalnih hipstera. Iako duboko u sebi nosim soft spot za brit sadržaje, to moji domaćini dobro znaju (rofl - maare), ovoga puta slabosti nestaju dok ćaskam sa popunjenim konobaricama i "očajnim" domaćicama sa ostrva i čekam NJuške da zauzmu stage...
Polučasovni nastup kvarteta iz Oaklanda deluje odlučno, iako je više nego očigledno da je ovaj ex-brasserie prostor mnogo pogodniji za bendove akustične orijentacije poput Camera Obscura ili Fleet Foxes. Setlist od 4 teme, uključujući Blood i Atoms, istovremeno zvuče nadahnuto i rustično. Vidljivi su uticaji, ne kako se prenaglašava Deerhunter ili HEALTH (hmmm, mislim da dele etiketu sa tim očajnim bendom, i tu se sve sličnosti završavaju, - maare), već više krautrocka. Clipd Beaks su slobodna forma ili peribijevski eksperiment. The Unknown Pleasures t-shirts su svuda naokolo, taman toliko da ako neko žanrovski zaluta... Trideset godina kasnije, čitava stvar bi trebalo tako da izgleda... "Doldrums" deonice na jazz set bubnjevima, ujednačeni, ali ne i dosadni semplovi i nervozni rifovi, glasna upozorenja, definitivno...
Clipd Beaks su politički svestan band, uprkos činjenici da dolaze iz mase koja je do samo pre 2 godine bila ubedjena da George W. izvozi demokratiju na Bliski Istok. Posvećenost ekološkim problemima se u misleće pasivnom društvu smatra primarnim angažmanom, usled nedostatka akutnih problema, ako se izuzme predvidjena smena oklendskog gradonačelnika Dellumsa, koji je izmedju ostalih grehova podržao Hilary Clinton na stranačkoj konvenciji "plavih" dve godine ranije.

Kakogod, Clipd Beaks su poslednju numeru posvetili naftnoj mrlji, obzirom da Oakland kao luka naftnih tankera zna za iste. Politička konotacija je očigledna i u feminiziranoj pojavi pevača koja je popalila sve lampice na "gejdaru". Kada je na kraju najavio narednu svirku na Twin Peaksu, bliže ne može biti od gej meke - Eureka Valleya, ostao je taj wannabe SF gay vibe momaka iz Piedmonta, Alamede i ostalih za život uredjenih, belačkih krajeva grumena ćumura kakav je Oakland.
Usledili su Fuck Buttons, duo koji se obreo u gradu za live snimak na Daytrotter radiju i jos par promo nastupa, jer ipak, na Divljem zapadu svirka uživo je ultimatum postavljen svim bendovima. Elem, Fuck Buttons su radili to što najbolje znaju i umeju i utisak je da u njihovom sveopštem razbacivanju bitova ostaje samo pokušaj da pored "pušenja" mikrofona, uobliče i harmonizuju haos koji ostavljaju iza sebe. Mislim da je sa njihovom pojavom konačno postalo malo jasnije zašto Bristol za razliku od svih većih gradova na ostrvu nema premijerligaša.
Posle 15-ak min, izgovorio sam u sebi ime benda još jedared (Fuck buttons!) i krenuo ka vratima, usput pokupivši 7" Beaks-a. Nazad u raj. Right next door - O'Farrell Theater... Mitchell Brothers'. Pronašao sam svog, od vrata nadole tetoviranog, andjela, zvanog Isis. Jezebel. Ona svoj pole/lap/stiletto dancing performance izvodi uz Symphony of Destruction!!!

2 коментара:

nasdvoje је рекао...

pomoz' bog caliChetniche, cenim da je ovim tekstom na preovlađujući deo muzičke kritike u matici pao golden shower pride ;)

nasdvoje је рекао...

"Mislim da je sa njihovom pojavom konačno postalo malo jasnije zašto Bristol za razliku od svih većih gradova na ostrvu nema premijerligaša."
:))))
pitaj dopisništvo kakvi se filmovi gledaju

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.