петак, 7. мај 2010.

To Rococo Rot - Speculation (Domino)


Berlinski sastav To Rococo Rot već deceniju i po bije dobar glas u krugovima slabim na odvažne eksperimentalno-elektronske zahvate. Članovi ovog sastava vezuju se i za Kreidler i Tarwater, još dva bitna nemačka sastava sličnog senzibiliteta, čiji koreni sežu još od kraja prošlog veka, i nečega što se tada zvalo post-rock (danas baš i ne).
Speculation je sedmi album u opusu ovog benda, i objavljen je nakon šestogodišnje diskografske pauze. Ukratko rečeno, Berlinci ne pokazuju znake umora ni nakon svih godina na sceni, i dalje pronalazeći zanimljive načine funkcionisanja veze između akustične i elektronske komponente. Čitavo trajanje nove ploče obeležno je zrelim, prekaljenim osećajem za meru koji ne bi trebalo da ostane neidentifikovan u naslušanijim bubnim opnama.
Sve ono po čemu su brojni nezaboravni nemački aktovi poznati odranije, prisutno je i na ovoj ploči. Ta odlika, može se sažeti u jednu reč - vožnja. Speculation suvereno vozi , humano pulsirajući bez povisivanja tonova, ili nepotrebnih ekskurzija u eksperimentalno koje su sami sebi cilj.
Doduše, ne skroz, zaključna numera Fridays je ekskluzivni teren za ljubitelje šišmiških frekvencija. Nije me previše iznenadilo da je u stvaranju iste učestvovao Jochen Irmler, iz grupe Faust, u čijem je studiju album pretežno sniman. Od svih legendarnih kraut bendova, pomenuti mi ponajmanje leži, i cenim da je pretenciozan i egzibicionistički nastrojen bez većih rezultata.
Za Speculation, sa druge strane, nema mesta takvim rečima. Na njemu je pohranjeno dovoljno kompozicija koje svojom studioznošću i kvalitetom poseduju adute kadre da razveju sumnje svih onih koji smatraju da je na muzičkoj sceni trenutka eksperimentalno sinonim za dosadno, lažno i neartikulisano.


Working against Time

2 коментара:

icastico је рекао...

(^_^)

ves је рекао...

rekoh vec, odlican album, ocekivano :]

kratki doku film koji je prethodio novom albumu:
http://www.youtube.com/watch?v=w9W_a9CN2f0

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.