уторак, 23. јун 2009.

Action Beat - The Noise Band from Blechley (Truth Cult/Southern)

Početak novog milenijuma donosi nam i reformisano interesovanje za improvizaciju u muzici, kao siguran metod u potrazi za svežinom koja nam u ovom društvu obilja ponajviše nedostaje. Action Beat, engleski noise band pio je vodu sa cenjenih izvora - njihova muzika podseća na čuveni zvuk ranih Sonic Youth, što u prevodu znači da je za sve kriv avangardni gitarista Glenn Branca, kome Thurston Moore i ekipa ponajviše duguju zvučni identitet.
E sad, kad se kaže improvizacija, odma' se pomisli na neko mrsomuđenje ili neku sličnu radnju čiji je cilj da publici stavi do znanja da je glupa jer ne razume poentu. U takvim slučajevima, poente uglavnom ni nema, ali, srećom Action Beat nisu od tih. Njihova svirka je furiozna i čvrsto strukturisana, a eksperiment je tu samo sredstvo u ozvučavanju shizoidne nutrine savremenog/pogubljenog čoveka.
Action Beat svoj poletni naum na svom, može se reći debiju, snimljenom za čitava tri dana, ostvaruju korišćenjem četiri gitare, od jednog do četiri bubnja, a svako ko se zadesi sa instrumentom u blizini, po svoj prilici je dobrodošao (violine, trubači itd.) Ovakav raspored instrumentarijuma podseća na nekrunisane kraljeve improvizacije - nomadski sastav Shit & Shine ali i na suverene garaže - sastav Dirtbombs.
Uprkos stilskim razlikama, svim ovim bendovima je zajedničko sviračko poštenje. Bavljenje muzikom kao nasušnom egzistencijalnom potrebom, što je savršen medijum i za proživljavanje i za objašnjavanje sveta kojima smo okruženi. Kao forma koja je derivativno nastala iz post-punka, koji opet nije bio imun na darove sistema kome se u teoriji protivio, noise ovim albumom kači smisleno rok muziciranje na preko potrebne aparate za reanimaciju.
Uz Gun Outfit, do sad najjači uradak iz tradicije istinski alternativnog roka u ovoj godini. Obavezno proverite.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.