среда, 24. јун 2009.

Tortoise - Beacons of Ancestorship (Thrill Jockey)

U tzv. prvoj generaciji post-rok aktova, u koje ubrajamo mitski sastav Slint i razbijački i brzo razbijeni, fenomenalni bend Rodan, čikaška trupa Tortoise oduvek je u toj grupi sastava zvučala najmanje rok i najviše post. Kao bend koji je učešćima svojih članova u radu drugih grupa (Bastro, Gastr del Sol, Slint) prošarao istoriju smislene savremene muzičke scene, Tortoise je svojom dugovečnošću nadživeo manje-više sve bendove iz svoje generacije ustoličivši se kao istinska institucija proverenog zvuka.
Prošlo je već pola dekade od poslednjeg studijskog albuma It's All Around You, kritički dobro prihvaćenog izdanja u doba kada se mislilo da je značajna uloga sastava ostala zarobljena u prošlosti, a da su primat u post-rok igri preuzela neka druga imena. Vreme je pokazalo da od ove procene ništa nije bilo dalje od istine, a grupa je studijsku pauzu predupredila izdavši pre tri godine čak dva albuma - kolekciju obrada sa kraljem čemera Bonijem Prinsom Bilijem i Lazarus Taxon, kolekciju b-strana i rariteta od koje bukvalno zastaje dah, jer je na 3 kompakt diska grupa ovim izdanjem prezentovala više originalnosti nego što to mnogim cenjenim imenima pođe za rukom tokom čitave karijere.
Beacons of Ancestorship je njihov šesti studijski album i predstavlja sublimaciju i sažimanje dosadašnjih zvučnih iskustava grupe, poznate po tome što je u svojoj karijeri bila usredsređena na avanturističko istraživanje zvuka, a nesputana žanrovskim konvencijama. Tako je i na ovoj ploči - majstorska ritam sekcija čini osnovu konstantnih izleta u eksperimentalne, electro, dub, prangijaške i elegantne vode koje od Beacons of Ancestorship sačinjavaju retko merodavnu zvučnu razglednicu trenutka.
Veseli prvi singl Prepare Your Coffin, koji u sebi na electro osnovi spaja dub, post-rok i džez iskustva, smešten je posle uvodne zvučne electro zezalice High Class Slim Came Floatin' In koja je svojevrsna zamka koja će brojne nestrpljive slušaoce primorati da odustanu na samom početku. Ostalima je pružena privilegija da će imati šta da čuju - u tehnički besprekornoj svirci, po čemu je grupa i poznata, prepoznaju se i inkorporirani motivi iz opusa drugih značajnih bendova - Northern Something je maksimalno radikalizovan zvučni pejsaž koji pomalo podseća na radove grupe Pivot, Gigantes svojim psihedeličnim far-east ugođajem momentalno u sećanje priziva sastav Grails, dok je razularena elektro-punk vožnja Yinxianghechengqi na fonu energičnije zaostavštine vašingtonskih velikana post-roka, benda Trans AM. Ipak, najjači utisak na ovoj odličnoj ploči ostavlja elegantna i tajnovita laganica The Fall of Seven Diamonds Plus One, u kojoj su sve sviračke vrline i odlike sastava skupljene na jedno mesto, da bi se relaksirana atmosfera prenela i na još jednu pretežno elektro temu Minors.
Možda previše elitistički nastrojeni za šire mase, Tortoise u prosvećenijim krugovima i ovom pločom nastavljaju da zrače profesorskom aurom. Iako ovom albumu u svakom slučaju fali bar još nekoliko jačih tema da bude svrstan u klasike, nema sumnje da u muzičkom svetu sa one strane šou biznisa Tortoise predstavljaju sinonim za klasu.

1 коментар:

diy је рекао...

Definitivno jedan od (malobrojnih) albuma godine za mene. Fantastično je kada jedan bend sa tolikim stažom izbaci ovako ubedljiv i sadržajan album. Moram da istaknem i oduševljenje njihovom najekstremnijom numerom do sada - Yinxianghechengqi - čiji je naslov nastao izgleda istom logikom kao i pseudonim domaćeg elektronskog muzičara Xiqhhyiecryn.

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.