четвртак, 25. јун 2009.

Saxon Shore - It Doesn't Matter (Broken Factory/&)


Američki post-rok sastav Saxon Shore na sceni je od početka novog milenijuma, što znači da pripadaju klasi sastava koju predvode Teksašani Explosions in the Sky. Posle četvorogodišnje pauze, grupa je objavila svoj peti studijski album.
Već na prethodnom izdanju "The Exquisite Death of Saxon Shore" bila je primetna tendencija benda u stvaranju anđeoskih tiho-glasnih zvučnih meditacija koje novim slušanjima nisu zadobijale kvalitet više, već se, bar u mom slučaju, klatno pomeralo u pravcu dosade. diskografsko uskrsnuće sastava nije donelo neke značajnije pomake u tom pravcu.
Ako ste ljubitelji "koldplejevski" nastrojenog post-roka kakav upražnjavaju Irci God is an Astronaut, onda je It Doesn't Matter prava stvar za vas. Ovaj album je jednočasovna stilska vežba mahom na temu emocionalnosti u doba komfora, za koju se pobrinuo producent Dave Fridmann iz Mercury Rev, poznat po radu sa bendovima kao što su, između ostalih, cenjeni Low, Mogwai i Flaming Lips, ali i "indie rock senzacije" tipa Clap Your Hands Say Yeah i Tapes n' Tapes.
Tehnički se Amerikancima nema šta zameriti, i nema sumnje da je ovo "ona" muzika koju će kritika dočekati sa odobravanjem. No, pažljivijim preslušavanjem ne dolazi se do nekih značajnijih otkrića te ovaj album možemo preporučiti onima kojima je potrebno malo slušalačkog post-rok treninga.
It Doesn't Matter nije loš album, ali je ravan i usiljen. Činjenica da je "Marked with Knowledge" sa prethodnog albuma grupe završila kao zvučna podloga za jednu Sonijevu reklamu možda nekog ushićuje jer govori o tzv. korporativnim preobražajima, ali ujedno otkriva i estradne aspiracije sastava. Tvrdi se da je i to umetnost, iako ostaje pitanje da li se to uopšte može tako nazvati, kažu da može, jer danas sve može...
NekolikoPesama

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.