уторак, 30. јун 2009.

Kosovo: Can You Imagine?


Nakon odličnog prošlogodišnjeg Otetog Kosova, koji je probudio teze o postojanju tobožnje "veliko-srpske" propagandne mašinerije, što je omiljena zapadna floskula iz prethodne decenije vezana za ovo područje, baš sa Zapada stiže nam još jedno dokumentarno ostvarenje koje se hvata u koštac sa nimalo prijatnom temom svakodnevice Srba na području naše južne pokrajine.
Reditelj Boris Malagurski, Kanađanin srpskog porekla, u pola sata ovog dokumentarca u najosnovnijim crtama prikazuje istorijat i sadašnji trenutak neveselog kosovskog stanja u kome se Srbima ne garantuje ni osnovno pravo - pravo na život, a sve u ime ljudskih prava. Priče o terorističkoj praksi Albanaca koja se sastoji od kidnapovanja, ubijanja, zastrašivanja, proterivanja i spaljivanja nekretnina, nisu nepoznanica ovde, ali zapadnoj publici bi ih trebalo posluživati i za doručak, ručak i večeru.
Beskrajno tužne storije o sistematskom etničkom čišćenju pod patronatom zapadnih tutora uključuju i posete kontejnerskim naseljima u Gračanici, a jezive priče kosovskih Srba presečene su izjavama bezbrižne albanske omladine o svetlim perspektivama kosovske "države" u budućnosti i "maksimalnom poštovanju" ljudskih prava manjina. Na samom početku filma, prezentovana su i mišljenja Kanađana upoznatih sa materijom, toliko da njihovi stavovi odudaraju od onih "klasičnih" - tu su general Luis Makenzi, publicista Mišel Čosudovski i bivši ambasador ove zemlje u Jugoslaviji Džejms Bajron Biset.
Svima njima je zajedničko uverenje da je NATO agresija na Srbiju bila velika greška, što se očituje i trenutnim stanjem na terenu, koje je iz dana u dan sve teže. U takvim okolnostima, humanitarnost se izobličuje u sopstvenu karikaturu.
Boris Malagurski je za ovaj film nagrađen na festivalu u Rozaritu u Meksiku, zabeleživši učešće na još nekoliko filmskih smotri u svetu. Ovaj rođeni Subotičanin ima samo 21 godinu, i sopstvenim sredstvima je iznedrio ovaj film, potpisavši i režiju, scenario i muziku. Pred njim je lepa karijera iako je ovim filmom zasigurno zatvorio mnoga vrata za sobom.


3 коментара:

ves је рекао...

hoce li mi se svideti film, ti me znas mare? mislim, presla sam ono sta si napisao, pa mi deluje da dajes zeleno svetlo za gledanje,
nasla sam negde na netu linkove i vec se smorila od komentara nekih francuza.

nasdvoje је рекао...

ma da gledaj. samo bolji je (duži, sveobuhvatniji, ostrašćeniji itd.) "oteto kosovo" koje imaš na guglvideu, jutjubu, netu, gde 'oćeš... pa ako nisi gledala, možda prvo taj.

ves је рекао...

k, skidam oba ;)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.