среда, 29. јул 2009.

The Black Dog - Further Vexations (Soma)

Pošto se prošle trijumfalno vratila na scenu, šefildska trojka The Black Dog nastavlja svoju mračnu priču i ove godine. Ovog puta su se na tapetu našle socijalne prilike u Velikoj Britaniji na početku novog milenijuma.
Nazivajući Further Vexations "umetničkim odgovorom na prilike 21. veka u komšijskoj bezdimnoj Britaniji", The Black Dog su novo izdanje nazvali "pokušajem da se uhvate i izraze emocionalne frustracije, muke i patnje življenja u ne-demokratskom društvu nadzora". Pominju se zatim i manjak suvereniteta i Brisel, "dva nepotrebna rata koja nismo sebi mogli da priuštimo" itd. Već ovakav opsežan pripremni tekst je dovoljna pozivnica za sve one koji na reči IDM i techno nemaju asocijacije na bezglavu, hedonističku zabavu, što i jeste, bar potpisniku ovih redova, linija razgraničenja između muzike koja ga interesuje i nazovi-muzike koja ga nimalo ne zanima (reč rejv pali prave lampice).
Pogodili ste, The Black Dog, kao jedni od pionira ove vrste muzičkog izražavanja, pripadaju prvoj grupi, pa samim tim slove za uticajne u taboru druge grupe koja se ipak ne šali glavom da ih pušta po PARTIjskim podijumima. Britanci su previše mračni da bi se uz njih zabavljalo i igralo.
U odnosu na odlični prošlogodišnji Radio Scarecrow koji je ambijentalni mrak tražio u podsvesti gustih subliminalnih tekstura, Further Vexations je podjednako minimalan, rigidan i taman, ali istovremeno i življi i ritmičniji u odnosu na prethodnika. Razlog tome je svojevrstan povratak u "astralni" elektro zvuk ranih devedesetih, koji se svojevremeno mogao čuti na izdanjima etikete WARP, u vreme kada je ovaj sastav otprilike počinjao sa radom u svojoj inicijalnoj inkarnaciji. Tema CCTV Nation je dobar primer za ovu tvrdnju, a osim nje najjači utisak ostavlja triptih Northern Electronic Soul.
Povoljna ocena važi za čitav album, čak i više od toga - ovo je sigurno jedan od najboljih elektronskih albuma godine koji je ovaj par ušiju do sada imao prilike da čuje. Ako ste od onih koji vole duboku anti-orvelovštinu, ne propuštajte ni po koju cenu.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.