четвртак, 5. март 2009.

Marissa Nadler - Little Hells (Kemado)

Kada zaroniš ruke u kontejner koji na sebi ima nalepnicu frik-folk, nikada ne znaš na čemu si. Da se razumemo, dosta je tu "avangardnog" đubreta ali pažljive ruke pri preturanju po ovoj hipsterskoj žabokrečini neće ostati prazne. Baš tamo, u neuglednom kutku godinama je obitavala Marissa Nadler, Bostonka rođena 1981, ne samo kantautorka, već i slikarka. Za njen frik-folk se može reći da je težio tradicionalnijem sazvučju koji je krasio sveden, minimalistički pristup - samo gitara i njen glas, za koji se naslušano uho nije moglo odlučiti da li da ga spari sa Hope Sandoval ili Margo Timmins - možda ne toliko po samoj boji već više po osećaju koji izaziva - što je za slušaoca svakako bitnije. Izdavačka kuća Kemado pobrinula se da promeni ovo stanje stvari postaravši se da četvrta ploča ove mistične lepotice renesansnih aspiracija procuri na net nekoliko meseci pre formalnog početka prodaje (izašao u utorak). I bogami, nije se prevarila.
Little Hells
(neprevodivo na srpski - Srbima je i jedan pakao previše!) zatiče svog tvorca u odličnoj formi, rešenog da svoj ranije prikazani potencijal dalje razradi u neobičnim rukavcima, pri tom ne gubeći ništa od kvaliteta koji su ga odranije krasili. Sada se Marissa odlično snalazi i u pratnji čitavog benda (prvi singl River of Dirt, Mary Come Alive), tu su i standardne akustične lelujalice (naslovna numera, sjajna Ghosts and Lovers), a kruna ovog senovitog izdanja svakako je numera Loner - mera kojom Nadlerova cilja i pogađa ravnotežu između ovog i svih ostalih svetova u kojima obitava.
Pošto mi je kao od šale pošlo za rukom da pomenem pola pesama sa albuma, jasno je da je Little Hells album vanredne lepote koji iza svog ljupkog i prijemčivog zvuka krije (pre)teške gotske nanose i gotovo nekrofilnu atmosferu gledanja sudbini u oči bez treptanja, čedo zbog koga će se porodiljski bolovi dream folka nadaleko čuti. Ne može se reći da je podesan za konzumaciju u kontinuitetu, ali u tihim zimskim noćima, u sigurnim skutima čiste posteljine, smiruje poput pucketanja kamina.

3 коментара:

nasdvoje је рекао...

I meni su se svidele Marisine Paklice. Marry Comes Alive mi je i dalje omiljena. A, spot je odličan, posebno sad kad ima tona :)

Анониман је рекао...

mistress najjača, album u top 3 za sada u 09.

nasdvoje је рекао...

mistress odlična, al bi mi narušila koncepciju "pomenuh pola albuma" da sam je pomenuo...

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.