уторак, 30. март 2010.

Capitalism Is Just Another Dying Breed - S/T EP (Self Released)

Tvorac sintagme "kreativna destrukcija", prošlovekovni austrijski ekonomista Jozef Šumpeter je u svojoj najpoznatijoj knjizi "Kapitalizam, socijalizam i demokratija" (inače jednim od naslova sa kojim nisam uspeo da se izborim do kraja) sa priličnom sigurnošću utvrdio kako uopšte nije pitanje "da li će kapitalizam propasti" već "kada će se to desiti". Ovaj motiv dobija svoj pomalo neočekivani eho na debitantskom izdanju sporednog projekta Victora Soldéusa skrivenog pod imenom činjenice o smrtnoj prirodi kapitalizma.
Ovaj momak stiže sa jugoistočne švedske obale, iz regije Sedermenland. U šturom saopštenju koje prati ovo izdanje, lamentira se nad trenutnim stanjem u kome se svet nalazi, a na kome, između ostalog možemo da zahvalimo i brojnim predstavnicima tzv. Austrijske ekonomske škole, među koje se ubraja i pomenuti Šumpeter.
Ukratko: danas se sve vrti oko para, kompanije i ljudi se ubijaju zarad profita, slave i zemlje. Među predstavnicima ljudske vrste, postoje i oni drugi koji bi samo da žive, bez davljenja u novcu, bez manipulisanja zarad sticanja slave - neprilagođeni koji na svojim čelima nose žig sramote jer nisu u mogućnosti da budu išta drugo osim onoga što jesu.
U skladu sa saopštenjem, i muzika koja se nalazi na ovom izdanju je minimalistički orijentisana, pretežno naslonjena na čemerni podešeni zvuk gitare. Dugi mračnjikavo-elegični pasaži isprekidani su deklamacijama na švedskom, u kojima se na poetski način ispisuju intimne "otkrovenjačke" crtice iz savremenog života (videćete i sami, postoje prevodi na engleski).
Strpljiva gradnja atmosfere sa pretežnom upotrebom žičanih instrumenata, pomalo budi asocijacije na rad Godspeed You! Black Emperor, što treba shvatiti kao kompliment, ali treba napomenuti da ovaj album, lišen čvršćih ritmičkih struktura, krase i bučniji ambient momenti. Ova neobična ploča uprkos svojim naizgled odbojnim odlikama, nije ni u ludilu opterećujuće slušalačko iskustvo, a s obzirom na svoje nesumnjive potencijale nije iznenađenje što je privukla pažnju poljske etikete 49Mannaquins, na kojoj će uskoro ovo, unekoliko izmenjeno izdanje, biti reizdato. Do poljskog cvetanja, probajte koren.
CIJADB - ST

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.