уторак, 16. март 2010.

Aboombong - Asynchronic (Pen & Mallet)


Kada se pomene Sijetl, to automatski pali određene lampice u glavama konzumenata pop kulture. Bilo da je to osvetljenje sjajno ili zagasito u vašoj lobanji, činjenica je da o kišnom gradu na krajnjem severozapadu SAD imate neko formirano mišljenje, ili ste kao svoje prihvatili neko već postojeće.
Upravo odatle dolazi misteriozni Icastico, grafički umetnik i muzičar. Na žalost ljubitelja grandža, on na svom ovogodišnjem izdanju ne nastavlja putem Kurta Cobaina i Edija Vedera (logično - da prati ovog prvog više ga ne bi ni bilo među nama). Aboombong je pre telos koji govori o vitalnosti i neuništivosti umetničke imaginacije. Prava umetnost je otvorena za sve mogućnosti, pa čak i za one koje sa konvencionalnih tačaka gledišta nisu moguća, favorizujući tezu da apsurdi nisu apsurdni, jer zapravo ne postoje osim onog sveopšteg.
Jedno od takvih legitimnih stanovišta je nevažnost geografije u procesu stvaranja. Rezonovanje tog tipa nije ništa novo - Karl Maj je sa uspehom pisao o Divljem Zapadu iako ga nikad u životu nije posetio, Orthodox Celts sviraju irsku muziku iako su iz Srbije, nedavno preminuli Momo Kapor je pisao o Adi iako nije znao da pliva... Dobro sad, ovaj poslednji primer ima tek posredne veze sa osnovnom geografskom tezom.
Asynchronic je čvrst dokaz za tvrdnju da je Sijetl zapravo toponim u afričkoj prašumi. Zahvaljujući hipsterskim bendovima poput Vampire Weekend, afro-beat je našao mesto i u pičforkovanim olupinama u obliku srca, ali za razliku od wanna-be angažovane originalnosti pomenutog podmlatka američke buržoazije, Aboombong, nesputan okoštalim pop kanonima, svojom muzikom ide pravo u srce tame, u tišinu koju prekidaju samo rojevi egzotičnih insekata.
Frenetičnost i euforija Konono N°1, disciplinovano-shizoidni afro-kraut sastava Can sa ploče Tago Mago i sparna psihedeličnost na tragu High Wolfa samo su neke od letimičnih asocijacija pri ovoj po svim parametrima nesvakidašnjoj vožnji po paralelnim dimenzijama. Icastico tvrdi da je čitav album saundtrek za filmove bez budžeta koji se odmotavaju u njegovoj glavi. Naoružan bulumentom zvona, bubnjeva i udaraljki, marimbom, gitarom, klavirom i silesijom efekata, on se istinski potrudio da nakon susreta sa njegovom soničnom vizijom ni glava slušaoca ne bude onakva kakva je pre bila. I kao što to obično biva kod dobrih stvari, ovo zadovoljstvo niste primorani da plaćate, iako i ta opcija postoji (ne znam da li funkcioniše kod nas, javite rođacima u inostranstvu za svaki slučaj).
<a href="http://aboombong.bandcamp.com/album/asynchronic">Never been to Konono by aboombong</a>

3 коментара:

icastico је рекао...

(^_^)

nasdvoje је рекао...

http://penmallet.blogspot.com/2010/03/ten-tracks-to-sync-vol-2.html

"Google translate tells me I've got a gracious Serbian supporter at Idealno & Pragmaticno."

google translator usually sucks big balls, but this time is kinda accurate xD cheers mate, 1 <3 ;)

ves је рекао...

ej dobro je ovo!
/stigoh/

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.