понедељак, 8. март 2010.

Krankšvester - S/T (Samizdat)




Pa ti radi vani

Duet Krankšvester stiže iz Osijeka, i čine ga Sett i 3ki Stil, imena koja su poznata boljim poznavaocima dešavanja na regionalnoj hip hop sceni, budući da su obojica do sada već imali diskografskih iskustava, kako u samostalnoj režiji, tako i udruženim snagama. Imajući u vidu ekskluzivnost žanra, nije ni mali broj onih koji se prvi put sreću sa ovim imenima, a velikoj većini među njima ovaj će susret bez sumnje biti i poslednji.
Da ne bude zabune, u kontekstu slušljivosti, dakako sa muzičke strane, Krankšvester se pokazuje kao rep bend koji nije lišen potencijala sa istančanim pop senzibilitetom. Matrice su raznovrsne, maštovite i, posledično, zanimljive. Ali, poenta balkanskog repa, kao i njegova rak rana, bili su i ostali tekstovi.
Na mreži je ovaj album već okarakterisan kao tvrdo, hardcore izdanje, i po inicijalnom preslušavanju, količina droge, alkohola, polnih organa i izlučevina po rimnom kubiku bez parodna prevazilazi gustinu stanovništva u Hong Kongu. Ako tako definišemo hardcore, onda to Krankšvester jeste. Nažalost, bend je naglašeno zainteresovan za šalu, te šok koji proizvode svojim vokabularom, ubrza prepušta mesto ravnodušnosti, nalik na onu koju najčešće stvara komercijalna pop muzika.
Prva polovina ove kolekcije koju sačinjava 19 pesama je zapravo jedna velika pesma čija je jedina tema neobavezni, po mogućstvu što više puta ponavljani koitus, a njena preovlađujuća svrha, ako prihvatimo da je uopšte ima, želja da zabavi tako što će nasmejati slušaoca. Mnogobrojnim fanovima grupe Bad Copy ovakav humor, koji se globalno gledano nastavlja na opscenu Miami Bass priču (koju su na regionalno tlo sa respektabilnim tržišnim uspehom svojevremeno prvi presađivali Sha-Ila) će sigurno biti blizak. Svi ostali će se brzinom svetlosti ugušiti od dosade u baražu raskalašne bahatosti koju duet uporno potencira, i teškom mukom preslušati ovaj neobavezni album do kraja. Svakim idućim preslušavanjem, ovaj ne baš sjajni utisak se samo dodatno pojačava.
To ne znači da je ovaj album kompletno loš. Krankšvesteru se u naletu prenaporne parodirajuće inspiracije katkad otmu nešto zanimljiviji plodovi od uobičajenog obrasca priče koju su sami sebi nametnuli - takve su zasigurno pesme u drugoj polovini ploče kao što su Modna, Racija i Motovun. Ali, čini se da su to tek izuzeci koji potvrđuju ustanovljena pravila čitave ploče, kojoj će se najviše obradovati populacija mlađih tinejdžera.


Motovun
 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.