субота, 7. август 2010.

36 - Hollow (3six Recordings)

Misterija je i dalje glavna odlika svega što okružuje britanskog ambient umetnika brojčanog pseudonima. Posle veoma toplog prijema distantnog debija Hypersona, trinaest meseci kasnije stiže nastavak u vidu novog albuma.
Za razliku od prethodnika, ovaj album nije besplatan, a može se pronaći i na omraženim korporacijskim servisima Itunes, Amazon i Spotify, što znači da je veo tajne obavijen oko ovog muzičara u međuvremenu postao eksponiraniji. Vrlo je moguće da je na ovaj sled stvari uticala i činjenica da je bilo klijentele koja je za prošli album u CD obliku izdvajala čitavih deset penija, ali nije samo u tome stvar. 36 stvara muziku od koje zaslužuje da živi, ništa manje od likova koji su se pomoću nje obogatili.
No, ono što je pravo bogatstvo krije se na Hollow koji se može okarakterisati kao logičan nastavak prvenca i dalje produbljivanje ideja koje su ga sačinjavale. I dalje imamo posla sa nenametljivom, lebdećom zvučnom slikom koja odvlači um iza oblaka, a da pritom u toj hladnoći, uprkos njenoj distantnosti osetimo palacanje neposredne vreline, nešto kao vatra u vazduhu.
Generalno gledano, veoma je teško rečima opisati od čega je satkana ova ploča, što je svrstava međ' one metafizičke primere koji naglašavaju superiornost muzike nad rečima u izražavanju ljudskosti. Koliko god da je to istina, a jeste, nije naodmet istaći da 36 u svom sporovoznoj sveobuhvatnoj zvučnoj statici na Hollow širi paletu upotrebljenih audio oruđa i na likvidne, žičane i belobučne momente, obogaćujući svoju prepoznatljivu, enoliku ukleto-anđeosku atmosferu.
Nedugo posle ovog izdanja, 36 se odlučio na novi neuobičajen diskografski potez, ustanovivši i ediciju zvučnih zapisa pohranjenih na trakama, štampanih u simboličnih 36 primeraka. Prva iz ovog serijala, Plava traka je rasprodata i pre nego što se našla u prodaji te je dostupna samo u digitalnoj formi. Do skorog susreta sa njenim sadržajem, koristićemo Hollow kao melem.
<a href="http://3six.net/album/hollow">Hollow by 36</a>

2 коментара:

ves је рекао...

Dobar nastavak. Ne bojim se za sledece izdanje (znas onu opravdanu nervozu posle prvenca koji te kupi a onda vec sledeci pokopa)

Traka ima da se skine na musicalcoma, a mogu ti poneti flac Hollowa ako nemas?

nasdvoje је рекао...

ne treba flac, hvala, može plava, ako imaš ;)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.