недеља, 22. август 2010.

El-P - Weareallgoingtoburninhellmegamixxx3 (Gold Dust)



Whores:The Movie

Hip hop je posebno surova igra u kojoj nema apsoluta. Danas si na vrhu, već sutra na dnu - kao da te nikada nije ni bilo. Ako se tvoj zvuk i doprinos igri značajno razlikuju, prvo će od tebe naraviti figuru značajniju od života i veću nego što realno jesi, ali ćete isto tako zgaziti kao poslednju bubu na podu kad kreneš suviše da se ponavljaš, kad ti pomanjka inspiracije i čitavu priču shvatiš isključivo kao posao. Ipak, El-P je lik koji svojim, više od deceniju i po dugim angažmanom, prkosi ovim uočenim zakonitostima, ne podležući osvežavajućem ukusu šampanjca i šljaštećem sjaju zlata i platine.
Istorija pamti likove kao što je RZA koji je neke četiri godine, od izlaska Enter The Wu-Tang (1993) stavljao svoj potpis na sve sama remek dela i klasike žanra a onda se umorio, krenuo da šmira i mrljavi pa su izuzetna ostvarenja u njegovom slučaju od tada pre postala izuzetak nego pravilo. Slično se može reći za njegovog MC/DJ sabrata sa druge strane Amerike Madliba koji se potpuno pogubio u hiperprodukciji i verovatno više ni sam ne zna koliko mikseva i albuma objavljuje godišnje, a istina je da će ga istorija pamtiti po samo nekoliko odabranih.
Kao i prethodno pomenute dve veličine žanra, i El-P je i MC i DJ, čak i vlasnik etikete Def Jux, ali je krucijalna razlika u tome što on, prkoseći zakonima prirode, ne pokazuje znake umora. Preslušajte radove njegovog matičnog benda Company Flow. Pustite sebi najbolji album decenije na izmaku Cold Vein (Cannibal Ox) ili njegova zvanična solo izdanja i bićete prinuđeni da konstatujete da ih zub vremena nije ni očešao. Da su danas objavljeni svi ti albumi, bili bi lagano smatrani za revolucionarne.

Meanstreak (In 3 Parts)

Pošto El-P svojim opusom laktovima dodiruje i likove kao što su DJ Shadow, RJD2 ili Metaform, dakle sve likovi koji su u jednom trenutku shvatili da žele da stvaraju drugačiju muziku od one koja ih je učinila cenjenim, mora se konstatovati da Bruklinac nije zainteresovan za radikalne stilske zaokrete, verno ostajući privržen uvrnutom, zapaljivom i futurističkom zvuku na koji drži patent.
Prošlo je tri godine od prethodnog, odličnog I'll Sleep When You're Dead albuma i ovaj, treći mix u serijalu čija su prva dva dela bila prodavana u limitiranom tiražu na turnejama, je znak pažnje njegovog stvaraoca prema fanovima do izlaska novog studijskog čeda. El-P je sugerisao da se kao takav može posmatrati kao studijsko izdanje.

DMSC

S obzirom da je reč o kompletno instrumentalnom ostvarenju, sama pos ebi se nameću poređenja sa više od decenije starijim Little Johnny From The Hospitul rođakom, objavljenim pod Company Flow imenom. I bez pomoći sjajnog producenta Mr. Lena, El-P je i 2010. i dalje veran svom prepoznatljivom nagruvanom zvuku u kome benzinska muskulatura sasvim prirodno leže na kostur tvrdih bitova. Neraspoložen za omekšavanje svog zvuka, ali ni za tvrdoću po svaku cenu, El-P se i dalje zabavlja bez muke se snalazeći u različitom tempiranju sopstvene zvučne slike i umešno usklađenim delovima mozaika preuzetih iz drugih žanrova. To se prevashodno odnosi na žeženi zvuk gitare koji se sasvim prirodno uklapa u rokački senzibilitet El Producta, sazdan na krčećim sintijima, i dalje progresivan i futuristički nastrojen dovoljno da sve pretenciozne spasioce žanra kakav je Flying Lotus posramljene šalje u ćošak, pokazujući da stare vrednosti temeljene na pametnoj upotrebi kiča osamdesetih i dalje ubedljivije zvuče od novih, gromoglasno najavljivanih soničnih zahvata. Možda je stvar u tome da se jedne strane imamo novitet a sa druge vanvremenost kao suštinsku odliku prezentovanog.

I Got This (EL-P Remix) Redux

To se posebno odnosi na prvu polovinu ploče, dok u drugom intervalu El-P pomalo skida nogu sa papučice živahnog, galaktičkog portretisanja urbane zapuštenosti i daje sebi oduška poigravajući se sa dubstep paternima tako da svi zapišani londonski haustori pomodarstva bivaju izbrisani sa mentalne mape značajnosti. Neki kritičari su ovoj ploči, tek da ne bude da ništa nisu prikenjali, zamerili odsustvo gnevnog El-P glasa, ali utisak je da ova glava sa istočne obale ima sposobnost da muzikom kaže više nego čitavi odredi raspričanih repera.
U slučaju da vam se odranije sviđala ideja drugačijeg hip hopa a da niste znali odakle da počnete, uskočite u ovo vozilo čiji blatnjavi točkovi ostavljaju vatreni trag po asfaltu. Sve ostalo što zaslužuje da bude viđeno će se ukazivati samo od sebe.
 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.