петак, 27. август 2010.

Chrome Hoof - Crush Depth (Southern)

U neutaživoj opsesiji zvanoj “pronađimo luđe, uvrnutije, istripovanije”, u beležnicama audio zanesenjaka koji inkliniraju kao neuobičajenijim zvukovima ime londonskog orkestra Chrome Hoof stoji podvučeno bar šest godina unazad. Prva dva albuma ovog sastava kao da su došla iz paralelne dimenzije pružajući dobar muzički izbor za one žurke na kojima si jedini prisutan a ne osećaš se usamljeno.
Mnogobrojna ekipa koju vode braća Smee od kojih je Leo, basista, ujedno i član doom legendi Cathedral, jedna je od onih grupa koja bi da smućka sve i svašta od ponuđenih žanrova u jednu sumanutu a opet pitku celinu. Ne, Chrome Hoof ne sviraju metal, a i kako bi kad imaju tamnoputu pevačicu kao puška spremnu da zanjiše sve igrive kukove. Na brisanom prostoru između rocka, funka, disca i electra, britanski bend vas poput kakvih vanzemaljaca čeka na šljašteće drečavom podijumu. Na papiru, ovo bi trebalo da bude disco za ljude koji ga baš i ne vole.
Ali, avaj, kao već nekoliko puta u ovoj godini - po slušanju Crush Depth stižemo do otrežnjujućeg saznanja da nije avangarda sve što se za nju izdaje. Intencija nije sporna, tehnikalije su besprekorno određene, za spravljanje muzičkih koktela su odabrane sveže i hranljive namirnice. No za muziku ovog tipa potrebno je istinsko ludilo da bi funkcionisala. Ovde toga nema, osim možda u tragovima.
Pre se može pričati o simulaciji tog blagosloveno-prokletog stanja psihe. Chrome Hoof bi da budu šašavi ali im u toj misiji nikako ne ide uprkos solidnom prolivanju znoja. Za ludost nije potreban trud, već milosređe proviđenja. Popeli bi se Britanci do vrha ali jedva stižu do osrednjosti. A nebo zna da nema veće uvrede za avangardno nastrojenog muzičara od bolnog saznanja da je muzika koju potpisuje otužno mediokritetska.
Nažalost, ovde se baš o tome radi. Pesme se nižu jedna za drugom, punački crnački glas dominira, nadrkani funk bas, izbačen u prvi plan, gruva, ima i intrigantne elektronike, ali sve je nekako distantno, hladno, odrađeno. Ukratko, izdrkotina. Drugim rečima, svet je istovetno dosadnjikavo mesto uz slušanje Crush Depth.

*na albumu je samo instrumentalna verzija singla

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.